• DOLAR 32.587
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2462.618
  • ...
Mesnevi Sempozyumu"na bürokrasi engeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından düzenlenen “2. Uluslararası Mesnevi Sempozyumu” YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde gerçekleşti. Sempozyuma Vali Münir Karaloğlu, Van Milletvekili Burhan Kayatürk, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Hz. Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

Sempozyuma İran’ın Urumiye Üniversitesinden katılacak olan 99 kişilik heyetin bürokrasiye takılması tepkilere neden oldu.

 

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan, Düzenleme Komitesi Başkanı Doç. Dr. Erdal Baykan, “Sabah burada rektör yardımcılarımızla birlikte İran heyetini karşılamak için yola çıktık. Esendere Sınır Kapısı’na gittiğimizde Urumiye Üniversitesi yetkilileri önce bize bir sorun oluştuğunu söylediler. Daha sonra maalesef İran Bürokrasisi hiçbir gerekçe göstermeden son anda aldığı bir kararla 99 tane bilim insanın Türkiye’ye geçiş iznini iptal etti” dedi.

 

Burada kısa bir konuşma yapan Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, ise konuşmasında Mesnevi’den örnekler verdi.  

 

 “Bilim Dünyası Uluslar Arsı Sıkıntılara Kurban Edilmesin”

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, ilki İran'da düzenlenen sempozyuma depremin sıkıntılarına rağmen katıldıklarını belirterek, “İkincisini burada yapıyoruz. Bazı sorunlar olmuş. İran Urumiye Heyeti aramızda değil. Biz onları da görmezden geliyoruz. Bu tür faaliyetlerimiz devam edecek. Meslektaşlarımız gelselerdi sempozyum daha heyecanlı geçerdi. Uluslararası kimi sıkıntılar yaşanıyor, ama keşke bilim buna kurban edilmese” şeklinde konuştu.

 

Hz Mevlana’nın insanlık için sığınılacak bir liman olduğunu belirten, Vali Karaloğlu, “Biz bugün Hz Mevlana’yı dolayısıyla Mesnevi’yi yeniden tartışıp anlamak durumundayız” dedi.

 

Programda Mevleviler sema yaptı. (Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir