• DOLAR 33.997
  • EURO 38.048
  • ALTIN 2828.84
  • ...
Sesiniz kalp sorunlarınızı açığa çıkarabilir!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, bilim adamları, konuşmadaki küçük farklılıkları algılayabilen bir yapay zeka algoritması oluşturdular. Kalp hastalığı bulunan 108 kişilik bir çalışma grubunda, ‘sesli tehlike skorunda’ yüksek puan alan 10 kişiden yaklaşık altısı iki yıl içinde hastaneye kaldırıldı. Yüksek puanlı kişilerin, düşük puanlı kişilere kıyasla, koroner arter hastalığı ile ilişkili büyük problemlere sahip olma olasılığı 2,6 kat ve atardamarlarda plak birikmesi olasılığı üç kat daha fazla.

Mayo Clinic'ten çalışmanın başyazarı Dr. Jaskanwal Deep Singh Sara, “Bu özel özellikleri kendimiz duyamıyoruz. Bu teknoloji, beynimizi ve kulaklarımızı kullanarak bizim için kolayca ölçülemeyen bir şeyi tanımlamak amacıyla makine öğrenimine başvuruyor” dedi.

Araştırmacılar, teknolojinin insanları uzaktan izleyip hangi hastaların en fazla risk altında olduğunu bildirebilmesini ümit ediyor. Sara, "Teletıp non-invaziv, uygun maliyetli ve pandemi sırasında giderek daha önemli hale geldi. Ses analizi teknolojisinin doktorların veya mevcut sağlık hizmeti sunma yöntemlerinin yerini almasını önermiyoruz. Ancak ses teknolojisinin mevcut stratejilere ek olarak hizmet etmesi için önemli bir fırsat olduğuna inanıyoruz. Ses örneği sağlamak, hastalar için bile çok sezgisel ve eğlenceli; hasta yönetimini güçlendirmemiz için geliştirilebilir bir yol olabilir” dedi.

Araştırma, kalp sağlığını tahminde ses analizinin ilk kez kullanıldığına işaret ediyor.

ŞARKUL AVSAT

Bu haberler de ilginizi çekebilir