Alkole ulaşmanın kolay olması alkol kullanım yaşını düşürüyor
Mersin Yeşilay Başkanı Ahmet Nas, Türkiye`de alkollü içeceklere ulaşmanın çok kolay olmasından dolayı alkol içme yaşının 11`e kadar düştüğüne dikkat çekti.
MERSİN - Türkiye'de Alkollü içeceklerin birey, toplum ve aile üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulunan Mersin Yeşilay Başkanı Ahmet Nas önemli konulara değindi.
Alkolün tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir sorun olduğunu kaydeden Nas, "Dünyada her yıl 15-29 yaş aralarındaki 320 bin insan alkolden hayatını kaybediyor. Bu şu demektir dünyada her gün 800-900 genç alkolden dolayı hayatını kaybediyor. Her yıl alkolden kaynaklanan hastalıklardan dolayı ölen insan sayısı ise 2,5 milyon. Bu tablo onlarca savaştan daha vahim bir sonucu ortaya koymaktadır.
Alkolün toplum üzerindeki etkisi tartışılmaz. Bugün trafik kazalarının çoğunluğunun sebebi alkoldür. Aile içi şiddetin belki ana faktörlerinden biridir alkol. Gençlerimiz üzerindeki etkileri bahsedilemeyecek kadar çoktur. Üzülerek söylüyorum ki Türkiye'de bugün alkole başlama yaşı 11'e kadar inmiştir. Bu, büyük kısmı Müslüman olan Türkiye toplumunda kabul edeceğimiz bir durum değildir" dedi.
Türkiye'de alkollü içeceğe ulaşmak çok kolay
Alkollü içeceklerin fiyatlarının yükseltilmesi gerektiğinin altını çizen Nas, "Fiyatlar arttırılırsa, özellikle gençlerin kullanmasını engelleyebiliriz. Alkollü içeceklere bugün Türkiye'de ulaşmak çok kolay. Oysa pazarlama ve ulaşılabilirlik noktasında diğer ticari ürünlerden farklı bir muamele yapılması gerek. Türkiye'de şuan bunun yapılması lazım. Alkol reklamlarının tüm mecralarda engellenmesi gerek. Örneğin sigarada bu başarının elde edilmesinde sigara reklamlarının yasaklanmasıdır. Ama alkol konusunda aynı hassasiyeti göremiyoruz. Bugün televizyonlarda, radyolarda, gazetelerde, dergilerde ve hemem hemen yaşadığımız her yerde alkolün reklamları yapılmakta. Bu bir şekilde insanların beyinlerinin arkasına hitap edilerek yapılıyor. Bu durumun alkol kullanımında önemli bir faktör olduğuna inanıyoruz. Alkol reklamları engellenirse inanıyorum ki alkol kullanımında ciddi bir düşüş olacak" şeklinde konuştu.
Diyanet özel olarak alkol üzerinde çalışma yapmalı
Diyanet İşleri Başkanlığının özel olarak alkol üzerinde bir çalışma yapabileceğini ifade eden Nas, "Diyanet Hutbelerde alkolü özel olarak işleyebilir. Diyanet'in bu konuda atacağı adımların ülkemiz ve toplumumuz üzerindeki etkisi belirleyici olabilir. Alkol mücadelesinde ciddi bir katkı sunabilir. Diyanet'ten bu konuda yardım beklediğimizi söylemek isterim" dedi.
Alkol konusunda İslami STK'lar daha fazla rol üstlenmelidir
Alkolün tüketilmesinin engellenmesi noktasında herkese görev düştüğünü dile getiren Nas, son olarak şunları kaydetti: "Herkes gücü nispetinde çalışmalar yapabilir. Gerek STK'lar gerekse de kişilerin üzerine düşeni yapması lazım. Bu nokta İslami STK'lara biraz daha fazla görev düşmekte. Özellikle alkolün zararlarını anlatan programlar yapılmasının, alkole karşı verilecek mücadelede etkin olacağını düşünüyorum. İslami hassasiyetlere sahip STK'ların daha fazla rol üstlenmesi gerektiğine inanıyorum." (Osman Öksüz - İLKHA)