Meyan kökü şerbetine Ramazan ayında yoğun ilgi
Gaziantep’te iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan kökü şerbeti mideyi rahatlaması, tok ve dinç tutması nedeniyle yoğun ilgi görüyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ve çevresinde yaz aylarında daha çok tüketilen meyan kökü şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor.
Susuzluğu gidermesiyle bilinen meyan kökü şerbeti Ramazan ayı ile birlikte Gaziantep’te en çok tercih edilen içecek olmasıyla yoğun talep görmeye başladı.
Yaz aylarında serinlemek amacıyla tüketilen kentin tescilli içeceklerinden olan meyan kökü şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alıyor.
Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde yetişen ve şerbet olarak hazırlanan meyan bitkisi, her yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da büyük bir ilgi görüyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların serinletici etkisi nedeniyle yazın sıkça tercih ettiği ve birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen meyan kökü şerbeti, Ramazan ayında da iftar sofralarının vazgeçilmezi oluyor.
Susuzluğu gidermesi ve hazmettirici özelliğinin yanı sıra böbreklere iyi geldiği ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine inanılan meyan kökü şerbeti doğal yollarla elde edilmesi ve koyu rengi nedeniyle de bölge halkı arasında "doğal kola" olarak da tanımlanıyor.
Meyan bitkisi dağlarda toplandıktan sonra öğütülüp dev kazanlarda kaynatılıyor. Poşet ya da şişelere konularak satılan ve soğuk tüketilen meyan kökü şerbeti vatandaşların yoğun ilgisini görüyor.
Gaziantep'te 40 yıldır meyan şerbeti satıcısı 55 yaşındaki Mehmet Yılmaz, meyan şerbetinin yapılışının meşakkatli bir iş olduğunu söyledi.
Gaziantep’te 1632 yılından bu yana 6 kuşaktır aynı yöntemle meyan şerbeti hazırlayan Gezer ailesi de bu yılda yoğun mesai harcıyor.
400 yıl önce dede İmam Gezer tarafından üretimine başlanan, günümüzde de aynı yöntem ve lezzetle meyan kökü şerbetini hazırlayan Halil Gezer (62), meyan kökü şerbetinin yapılışının çok meşakkatli bir iş olduğunu söyledi.
Gezer, Ramazan ayının sevilen içecekleri arasında yer alan ve oldukça da faydalı olduğu bilinen meyan kökü şerbetinin bu ayın vazgeçilmez içeceği olduğunu belirtti.
Meyan kökü şerbetini sabahın erken saatlerinden itibaren hazırlama başladıklarını ve hazırlanışının da saatlerce sürdüğünü bildiren Gezer, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen meyan bitkisinin, bol buzla demlenmeye bırakıldıktan sonra ahşap haznelerde damıtıldığını ve daha sonra ise poşet ya da şişelere konularak satıldığını ifade etti.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlardan yoğun talep aldıklarını belirten Gezer, yaklaşık 55 yıldır bu işi yaptığını, kentte “Şerbetçi Halil usta” olarak bilindiğini ve “meyan kökü şerbeti” denilince akla gelen ilk isim olduğunu söyledi.
Ramazan sofralarının vazgeçilmez içeceği olan meyan kökü şerbetinin, birçok zorlu işlemin ardından sofralara ulaştığını anımsatan Gezer, meyan kökü şerbetinin Ramazan ayında damakları tatlandırdığını bildirdi.
Her sektör gibi zamlardan olumsuz etkilendiklerini belirten Gezer, ekonomik sıkıntılar nedeniyle bu yıl satışların önceki yıllara oranla düşük olduğunu aktardı. (İLKHA)