• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kar örtüsünün kalkmamış olması çiftçileri endişelendiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Geçen yıl kurak geçen kış mevsimine karşın bu yıl kış mevsimi yoğun kar yağışı ile geçti. Kar yağışı Ağrı'da 5 zaman zaman 10 metreyi buldu.

Yoğun yağış çiftçileri ve besicileri sevindirirken aynı zamanda kış mevsiminin uzaması, soğuk havaların etkisini sürdürmesinin yanında hala kar örtüsünün erimemiş olması çiftçileri endişelendiriyor.

Geçen yıl bu zamanlar ektikleri tohumun üzerinden 30 gün geçtiğini bu yıl daha tohumlamaya başlamadıklarını söyleyen çiftçiler, hayvanlarının da kar örtüsünün erimemiş olmasından dolayı otlaklara çıkaramadıklarını, bunun da kendilerine girdi maliyeti olarak geri döndüğünü söyledi.

Üreticiler, samanın tonun 2 bin 500 TL civarında olması nedeni ile 50-60 hayvanı olan bir üreticinin günlük maliyetinin 750 TL ile bin TL arasında olduğunu söyledi.

Geçen yıl yaz mevsimi sezonunun kurak geçmesi nedeni ile kış mevsiminde saman bulmakta zorlandıklarını belirten Ağrı'nın Hamur ilçesine bağlı Adımova (Xıdırdok) köyünde ikamet besicilik yapan Sedat Yıldırım, hayvan beslemenin kendilerine yüksek fiyata mal olduğunun altını çizdi.

Yıldırım, "Bu kış mevsimi uzun sürdü, buda bizi hem düşündürüyor hem de olumsuz etkiliyor. Geçen yıl bu vakitlerde hayvanlarımız otlaklarda otluyordu. Kar yağışı bu yıl çoktu ve daha erimemiş, otlaklar açılmamış. Günde bir hayvanın maliyeti 50 TL'dir. 50 hayvanı olan yetiştiricinin bin TL'lik günlük saman maliyeti var. Bu sebeple de çiftçinin durumu sıkıntılıdır. Samanın az olması da bu yıl büyük problem oluşturdu, sonbahar mevsiminde bin 100 TL olan samanın tonu şuan 2 bin 500 TL. Bundan dolayı sıkıntı yaşıyoruz." dedi.

Köydeki diğer bir çiftçi Fahrettin Yıldırım ise uzun geçen kış mevsimi ile ilgili şunları söyledi:

"Bu kış mevsimi bizi çok zorladı, birkaç defadır saman aldık hayvanlarımız için daha da alacağız. Kış mevsimi uzadı, kar hala yerdedir. Geçen yıl bu zamanlar bir aydır tohum ekmiştik ve hayvanlar hep otlanıyordu dağlarda. Bu hayvanlarım için günlük 750 TL maliyet oluyor. Ve bu yaptığımız masrafı ise beslediğimiz hayvanlar satıldığında karşılanacağını sanmıyorum." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir