• DOLAR 34.568
  • EURO 36.28
  • ALTIN 2993.967
  • ...
İngiltere toplatma kararı aldı: Kinder sürpriz yumurtada salgın hastalık!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İngiltere'de Kinder sürpriz yumurtada salmonella bakterisi tespit edildi ve bu hastalıktan 63 çocuk etkilendi. İyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalardan bulaşabilen salmonellaya dair birçok detay merak konusu oldu. İngiltere Gıda Standartları Ajansı (FSA), çikolata firması Ferrero'nun salgınla ilgili soruşturmaları devam ediyor. Salmonella'ya karşı önlem olarak ise bazı yumurta partilerini geri çağrıldı. Uzmanlarda içerisinde Salmonella bakterisi barındıran, Kinder sürpriz yumurtaların tüketilmemesi konusunda uyarı da bulundu.

 

Salmonella görülen ürünlerin son kullanma tarihinin ise 11 Temmuz 2022 ve 7 Ekim 2022 arasında olan 2 partiyi kapsadığı belirtildi. Kinder sürpriz yumurtayı üreten Ferrero şirketi de bu son kullanma tarihlerini içeren ürünlerin yenilmemesi ve geri gönderilmesini talep etti. İngiltere'de görülen 63 vaka 5-6 yaş çocuklarda görüldü. İngiltere'nin dışında İrlanda, Almanya, Fransa, Hollanda ve İsveç'te salmonella vakaları görüldü. Yumurtaların ise Belçika'da üretildiği açıklandı. Peki,  Salmonella nedir, nasıl bulaşır? İşte, Salmonella belirtileri...

SALMONELLA NEDİR?

Salmonella, tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsidir. Salmonella türleri hareketlidir, hidrojen sülfür üretirler. Salmonella Amerikalı bir patolog olan Daniel Elmer Salmon'a atfen adlandırılmıştır, ancak aslında bakteriyi 1885'te domuzlarda ilk keşfeden onun ortağı Theobald Smith'tir. Salmonella Gram-negatif bir bakteridir. Klinik laboratuvarda genelde MacConkey agar, XLD agar, XLT agar, DCA agar, veya Önöz agar ile izole edilir. Bağırsak enfeksiyonuna neden oldukları ve sağlıklı bağırsakta bulunan diğer bakteriler çok daha fazla sayıda olduğu için, ilk izolasyonunda seçici  bir ortam kullanılması gerekir.

SALMONELLA NASIL ÖNLENİR?

Gıda kaynaklı bir hastalık olarak Salmonella 'nın önlenmesi için gıdalara temas eden yüzeylerin etkin bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Derinin mikroplardan arındırılması için alkol etkili bir maddedir. Kuaterner amonyum alkolle beraber kullanılınca temizleyici etki daha uzun süreli olur. Karbondioksitle karışık alkol buharı veya çamaşır suyu sağlık kurumlarında ve gıda sanayisinde yüzeylerdeki Salmonellayı yok etmek için kullanılır. Çiğ yumurta içeren gıdalar pişirilmeli veya uzun süre saklanacaklarsa dondurulmalıdır.

Hastalık yapan Salmonella türleri, yakın zamanda, pek çok serovarı olan Salmonella enterica adlı tek bir tür olarak yeniden sınıflandırılmışlardır. Salmonella Typhi tifoya neden olur. Diğer salmonellalar sıkça gıda kaynaklı hastalıkların nedenidir, özellikle kümes hayvanları ve çiğ yumurtadan kaynaklanırlar. Hayvancılıkta antibiyotiklerin rutin kullanımı yüzünden oluşmuş antibiyotik dirençli salmonella suşlarının enfeksiyonu sorunlu olabilir

Bu haberler de ilginizi çekebilir