Halk KDV indirimlerinin ürün fiyatlarına yansımamasından şikayetçi
Temel gıda ürünleri başta olmak üzere birçok üründe KDV indirimi yapılırken, ancak vatandaş marketlerin indirim oranına göre ürünlerde indirim yapıp yapmayacağı konusunda endişeli ve ürün fiyatlarında da bir değişikliğin olmamasından şikayetçi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni KDV uygulamaları kapsamında temel ihtiyaç ürünlerinden konuta, sertifikalı tohum ve fidandan tıbbi cihazlara kadar birçok ürünün KDV oranında değişikliğe gidilecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceki açıklamalarında da “KDV Sistemini Sadeleştirme Programı” kapsamında temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'yi yüzde 1'e indireceklerini açıklamış, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 14 Şubat Pazartesi gününden itibaren karar yürürlüğe girmişti.
Temel gıda maddelerinde uygulanmaya başlayan, temel ihtiyaç ürünleri, konut, sertifikalı tohum ve tıbbi cihazlar gibi birçok üründe uygulanacak Katma Değer Vergisi’nin (KDV) düşürülmesini halk artık çözüm olarak görmüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ikinci KDV indirimi dün itibariyle yürürlüğe girse de KDV indirimine rağmen fiyat artışının sürmesi dikkat çekiyor. Daha önceleri yine kur artışını bahane ederek fahiş oranda zam yapan zincir marketler KDV indiriminden hemen önce fiyat yükseltip daha sonra ise “KDV indirimi” diyerek etiket fiyatlarını bir önceki fiyata çektiği iddia ediliyor.
Enflasyonla mücadele adımları kapsamında hayata geçirilen KDV indirimlerinin etiket fiyatlarına hiçbir zaman yansımamasından yakınan Gaziantep halkı, henüz bir indirim hissetmediklerini ifade ediyor.
Son aylarda başta temel gıda maddeleri olmak üzere elektrik, akaryakıt ve doğalgazda yaşanan fahiş zamlar karşısında KDV indiriminin yetersiz ve zamlara çözüm olmadığını söyleyen vatandaşlar, daha kalıcı çözümler istiyor.
Yeterli oranda denetim olmadığından dolayı KDV indirimlerinin de ürün fiyatlarına yansımadığını ifade eden vatandaşlar, enflasyonun aşağı düşürülmesi, denetimlerin artırılması, serbest piyasaya acilen bir düzenleme getirilmesi, üretimin artırılması, stokçuluk ve fırsatçılığın önlenmesi gibi kalıcı çözümlerin alınması çağrısında bulunuyor.
KDV indirimi sonrası ürün etiketlerinde beklenen değişimin yaşanmadığını belirten vatandaşlar, KDV ve benzeri indirimler yerine zamların önlenmesi ve geri alınmasını istiyor.
KDV indirimlerinin ürünlerin etiket fiyatlara yansımadığını belirten Fahri Tabur, KDV indirimine rağmen zamların devam ettiğini ve bir an önce zamlara çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
“Her zaman üretici ve tüketici zarar görüyor”
Her alanda fırsatçılık yapıldığını ve denetimlerin yetersiz olduğunu belirten Tabur, “KDV indirimleri ürünlerin etiket fiyatlarına yansımaz. Biz küçük esnaf olarak indirimleri ürünlerin etiket fiyatlarına yansıtıyoruz ama zincir marketler KDV indiriminin yapılacağını duyuyor, önce fiyatları yükseltiyor, daha sonra tekrardan fiyatları eski haline getiriyorlar. Bu tür durumlar çok yaşanıyor. Büyük marketlere yönelik pek fazla denetimde yok. Yine olan vatandaşa oluyor. Satıcıya hiçbir şey olmuyor. Satıcı istediği ürünü istediği şekilde istediği fiyata satıyor. KDV indirimi çözüm değil. Üreten bir ülke olmazsak, biz ekip biçmezsek, üretmezsek ve dışarıya bağımlı kaldığımız sürece zamlar devam eder. Dış ülkelerle yaşadığımız en küçük bir sorunda fiyatlar yükseliyor. Herkes, ‘ürünler dışarıdan geliyor, dolar yükseldi’ gibi mazeretlerle kafalarına göre indirim veya zam yapıyorlar.” dedi.
“KDV indirimi ürünlerin etiket fiyatlara yansımadı”
KDV indirimlerinin çözüm olmadığını, daha kalıcı ve köklü çözümlerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Mehmet Doğan, “Hayat zaten oldukça pahalı biliyorsunuz. Ekonomi bitmiş durumda. KDV indirimi de pek fiyatlara yansımadı. Ben çocuk bezi alıyorum, 3 hafta sonra bitiyor ve en az 10 lira zamlı alıyorum. Açıkçası ben pek fazla bir indirim göremedim. Ülkenin ekonomisi kötü olduğundan dolayı KDV indirimleri ürünlerin etiket fiyatlarına yansımıyor. Denetim yok. Birçok ürün yurtdışından geldiği için fiyatlar artıyor. Zamların nedeni hükümetin yanlış ekonomik politikalardır. Böyle olmaması gerekirdi. Herkes çarşıda ama alışveriş yapan yok, sadece kuru kalabalık var. Elbette fırsatçılık var ve bizim halkımız fırsatçılığı sever. Doları ve hükümeti bahane ederek fırsatçılık yapıyorlar. Bu durum ne olacak bilmiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Serbest piyasayı bu kadar serbestleştirmenin bir anlamı yok”
Serbest piyasa düzeninin “serbest vurgun” düzeni olduğunu belirten Murat Budak, “Vatandaşa yansımadıktan sonra KDV indiriminin bir anlamı yoktur. Şu anda her şeyin fiyatı ateş pahası olmuş. Devlet bir çuval şekerin fiyatının 575 lira olduğunu söylüyor ama şu anda piyasada şeker 725 liraya satılıyor, KDV indiriminin hiçbir yansıması yoktur. Bunun nedeni de serbest piyasadır. Serbest piyasanın denetlenmesi lazım. Bu kadar da başıboş bir serbest piyasa olmaz. KDV indirimi çözüm değil. Vatandaşın alım gücüne yaşamadıktan sonra KDV indirimi çözüm olmaz, istedikleri kadar KDV indirimi yapsınlar.” şeklinde konuştu.
“KDV indirimi çözüm ama uygulanmıyor”
KDV indiriminin ürünlerin hiçbir şekilde ürünlerin etiket fiyatlarını değiştirmemesinden yakınan Davut Ateş ise şunları söyledi:
“Birkaç gün ürünlerin fiyatlarına indirim yapılmış gibi gösteriliyor ama tekrar fiyatlar yükseltiliyor. Halk olarak biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. bu zamlar neyden kaynaklanıyor bilmiyoruz. KDV indirimi çözüm ama uygulanmıyor. Çünkü uygulayan yok. Zamlar yine devam ediyor. Ürün fiyatları sürekli artıyor. Bir de bu durum bizden kaynaklanıyor. Denetimin olması lazım. Yeterli oranda denetleme yok. Daha önceleri bin kişi denetim yapardı ama şu anda yok. zaten denetim olsa bu hale gelmezdik.”
“Dolar ve hammadde fiyatları arttığı sürece hiçbir şeyin fiyatı düşmez”
KDV indirimlerinin hiçbir şekilde ürünlerin etiket fiyatlarına yansımadığını belirten Erol Bey, “Her şeyin fiyatı 2 kat yükseldi. Ne gıdada ne giyimde ne de beyaz eşyada hiçbir şekilde indirim görmüyoruz. Dolar yükseldiğinde yapılan zamların aynısı devam ediyor. Şu ana kadar herhangi bir indirim göremedim. KDV indirimi çözüm olmaz. Kaynaktan gelen maliyetin düşürülmesi gerekir, bu da zor. Çünkü doların artması tüm maliyetlerin artması demektir. Hayal aleminde yaşamaya lüzum yok. Dolar ve hammadde fiyatları arttığı sürece hiçbir şeyin fiyatı düşmez. Denetimlerde yetersiz, hükümet KDV indirimi yapıyor ama denetim olmazsa KDV indirimi nasıl olacak? KDV’nin ürünlerin etiket fiyatına yansıması için denetin olması lazım ama denetim yok.” diye konuştu.
“KDV indirimi marketlerdeki ürünlerin fiyatlarına yansımadı”
Ürünlerin fiyatlarında indirim yerine daha çok artış olduğunu belirten Ayşe Caymak, “Fakir gittikçe fakir oluyor, zengin de gittikçe zenginleşiyor. Artık yapacak bir şey yok, olan yine fakire oluyor. KDV indirimi marketlerdeki ürünlerin fiyatlarına yansımadı, ben herhangi bir indirim görmedim. Et, tavuk ve diğer ürünlerin fiyatı aşırı derecede yükselmiş, asgari ücret nasıl olacak? Daha önce pazara 100 lira ile gidiyordum, şu anda 200 lira ile gidiyorum yine de yetmiyor. 200 lira ile pazara gittiğimiz halde istediğimiz alışverişi yapamıyoruz. Bir maydanozun tanesi 3 lira olmuş. Artık tane ile alışveriş yapıyoruz. Ya da bir kilogram yerine yarım kilogram ürün alıyoruz.” diyerek zamlardan yakındı.
“Hükümet önce kendisi zam yapmayacak”
Zamların zamları tetiklediğini belirten Haşim Yılmaz, “Hiçbir şeyin fiyatı düşmez. Emeklilere 600 lira zam verildi ama nereye gitsek 600 lira karşımıza tekrar çıkıyor. KDV indirimi çözüm değil. Hükümet kendisi her gün zam yapıyor. Hükümet önce kendisi zam yapmayacak. Her gün kendisi zam yapıyor esnafa da ‘sen zam yapma’ diyor, böyle bir şey olur mu?” diye sordu.
İşsiz bir üniversite mezunu olarak ekonomiden hiçbir beklentisinin olmadığını belirten Burak Övez de KDV indirimlerinin ardından fiyatların daha fazla arttığını iddia etti. (İLKHA)