• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bingöl Oto Galericileri: Toplu halde bir sitede olmak istiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Başta akaryakıt olmak üzere diğer ürünlere gelen zamlar, alım gücünü olumsuz etkileyerek düşürüyor. Alıcıların ve tüketicilerin ekonominin olumsuz şartlarından etkilendiği kadar üreticiler ve satıcılar da etkileniyor. Dolayısıyla tüm bunlardan satıcı unvanına sahip Galericiler Sitesi'nde iş yeri sahibi olan vatandaşlar da nasibini alıyor.

Bingöl Galericiler Sitesi'nin mevcut yerleri ile ilgili şikâyetleri, İLKHA'ya anlatan galericiler; kötü giden ekonomik durumu, bu durumdan nasıl etkilendiklerini, mevcut piyasanın durgunluğunu, yakıt zammının işlerini olumsuz etkilediğini dile getirdiler.

"İnşallah Ülkemizin gidişatı daha doğru noktaya gider"

 

Yetkililerden tüm galericilerin toplu halde bir arda yer alacağı galericiler sitesi için yer talebinde bulunan ve araç alım satımı yapacak olanlar ile ilgili da bazı uyarılarda Bingöl Oto Galericiler Kooperatifi başkanı Cezayir Ulukan; "İnşallah Ülkemizin gidişatı daha doğru noktaya gider. Şu anda büyük sıkıntı var. Biz 2004 yılında Galericiler kooperatifini kurduk, ilgili mercilere müracaatlarda bulunduk. Türkiye'nin her tarafında galericiler sitesi var. Bu konuda yetkilere biz de talepte bulunduk lakin bir adım atılmadı. " dedi.

İçişleri bakanlığın almış olduğu genelge kararının olduğunu ifade eden Ulukan, " 'Tüm illerde belediyeler tarafından galericiler esnafına toplu olarak kalabilecekleri bir sitenin olması ve bu siteye katılmayan esnaflar hakkında cezai müeyyide olması' kararı alındı.  Biz de bu konuda adımlarımızı attık mevcut belediye başkanı ile görüştük, samimi bir şekilde bizimle ilgilendi. Yer tahsisi hakkında bir çabası oldu. O zaman bize vaatte bulundu." ifadelerini kullandı.

Dönemin bakanı Cevdet Yılmaz'ın 'Bingöl'deki işlerinizi bitirin Ankara'daki işleri biz bitiririz.' Dediğini belirten Ulukan, "Biz yer bulduk, belediyenin de tahsisi vardı o yerde. Belediye oradan tahsisi kaldırdı, gerekeni il bazında yapıp bakanlığa gönderdik maalesef bakanlıkta onay görmedi. İçeriğini bilmiyoruz. Bize verdikleri dönütte 'Orayı size satabiliriz.' dediler. 2021'de 25 milyon istediler bizden. Lakin bu bizi çok aşar." şeklinde konuştu.

"Bizi maddi anlamda Batı'daki esnaflar ile kıyaslıyorlar"

Cezayir Ulukan

İş yapabilirlik ve sektördeki canlılığı Batı illeri ile kıyaslamanın yanlış olduğunu vurgulayan Ulukan; "Bizi batıdaki esnaflar ile kıyaslıyorlar biz öyle değiliz. Bizim buradaki galerici esnafı kıt kanaat geçinen esnaflardır. Geçenlerde İstanbul'a bir meslektaşıma uğradım bir marka araçtan 350 adet sıfır araç almıştı. Biz ondan 2 adet dahi alamayız. Aradan yaklaşık 70 gün sonra gittiğimde araçların 315'ini sattığına şahit oldum. Şimdi bu esnafa galerici diyebiliriz. Biz de kâğıt üzerinde evrak üzerinde galericiyiz lakin bizi Batı esnafıyla maddi anlamda kıyaslamasınlar." ifadelerini kullandı.

Bingöl'ü yöneten siyasilerden randevu istediklerini ifade eden Ulukan, " 'Bize galericiler zengin ve sorunlarına yanaşılmıyor.' diyerek bizi teskin etmeye çalıştılar lakin biz ikna olmadık mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Mevcut Belediye Başkanı'nın bize bir sözü var ve ona inanıyoruz, ümitliyiz. Orman Bakanlığından gelen ekip bize vadettikleri yer ile alakalı görüşülmüş, Elâzığ'a gidilip konunun üzerine gidilecek. Bu konuda bir adım var. Umarız bu kanser olmuş sorunu çözmüş oluruz." temennisinde bulundu.

"Toplu Halde bir sitede bulunmak istiyoruz"

Şu an ki yerleri hakkında açıklamalarda bulunan Ulukan; "Buradan gitmek istememiz rahatsızlığımızdan dolayı değil, burası odun ambarıdır. Her bir galericimiz ayrı bir yerde faaliyet gösteriyor. Toplu halde, bir arada, bir sitede olmak istiyoruz. Toplu olarak faaliyet göstermemiz sadece kendimiz için değil müşteriler için de istiyoruz. Özel aracı olmayan galericileri gezemez, müşteri araç alırken her galericiyi gezme imkânı bulamıyor, site olursa siteyi gezer mutlaka aradığını bulur. Başka illere gitmez para dışarı gitmez. Biz şu anda müşteriye cevap veremiyoruz, müşteri de aradığını bulamıyor. Bir mağazaya ihtiyacı için giden kişi çorabından paltoya kadar ihtiyacını giderdiğinde nasıl rahatlıyorsa aynı şekilde toplu halde galericiler sitesine gelen şahıs ihtiyacını almadan çıkmaz." dedi.

Türkiye'nin üreteceği sıfır araçlar konusunda da açıklamalarda bulunan Ulukan; "Sıfır araç konusunda çip sorunu var. Şu anda olmayan araç üzerinden özel tüketim vergisi fiyatının düşüşü ile ilgili haberler var. Olmayan bir şeye değer koyulmaz. Araçlar gelirse biz de bu durumdan hoşnut oluruz. Birikimi olan şahıs ikinci el aracını bir arkadaşımıza satar ve bir döngü olmuş olur." dedi.

"Yakıt Sorunu Sadece bizim sorunumuz değil, biz çözüm mercii değiliz"

Ülke gündeminin birinci sıralarında yer alan akaryakıt soru hakkında Ulukan şu açıklamalarda bulundu; "Yakıt sorunu belli başlı bir sorun sadece bizim sektörde değil tüm kalemleri etkileyen bir durumdur. Döviz yükselince her şey etkileniyor. Biz çözüm mercii değiliz, ancak tavsiyede bulunuruz. Tavsiyemiz odur ki, Ülkede güzel bir yönetim oluştuğu zaman sorunlar bir kerede bir ayda üç ayda olmasa da peyderpey çözülür ve sorunlar asgari düzeye iner. Cemreye demişler niye düşmedin diye; o da demiş ki her şey yükselirken ben niye düşeyim ki?" şeklinde konuştu.

Müşterilere önemli çağrıda bulunan Ulukan; "Müşterilerimize önerim şudur ki kendi ilinizde alışveriş yapın, biz bu durumun sıkıntısını çok yaşadık. Müşteri dışardan ucuza araç alırken seviniyor sonrasında sanayiye giderken sıkıntılarla yüzleşiyor. On gün bekleyin ama garantili bir yerde ticaret yapın. Bingöl'de hiçbir esnaf müşterisini kandırmaz, olası aksi bir durumda müşteri bize gelir, biz esnaflar toplanır bu ilgili esnafı ikna eder ve arayı bulur ve mağduriyeti gideririz." ifadelerine yer verdi.

"6 araç alabildiğimiz parayla şu an neredeyse bir araç alamıyoruz"

Hasan Akbana

Yaklaşık 10 yıldır galericilik yaptığını belirten iş yeri sahibi Hasan Akbana; " İlk defa bu yıl zor dönemler geçiriyoruz. 2019'da 6 adet araç alabilecek paramız varken şu an o parayla 1 araç ya alabiliyoruz ya da alamıyoruz. Piyasa çok yüksek, alım gücü yok, esnaflar da alım yapamıyor, alıcı da bulamıyoruz. Yakıtın yükselişi fiyatların yükselişi ekonominin kötü durumda oluşu ve buna benzer birçok nedenlerden dolayı satış yapamıyoruz." şeklinde konuştu.

 "Araç fiyatlarına yetişemiyoruz"

Yusuf Bukey

Araç fiyatlarındaki hızlı değişime yetişemediklerini dile getiren iş yeri sahibi Yusuf Bukey; "Her gün artan bir piyasa var ona yetişmek ayrı bir mevzu. Bu konuda hükümetin önlem alması lazım. Özellikle 20 Aralık 2021'den önce sattığımız aracı aynı fiyatlara yerini dolduramıyorduk. Bu durumda alıcı insanlar mağdur, biniciler gelip araba soramıyor. Alacakları araçlar bütçelerine uymuyor, hükümet adım atsın. Bu fiyatlar böyle kalsa bile Yeni çıkacak olan yerli araçların fiyatların Türkiye standartlarına uygun olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir