• DOLAR 32.593
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2415.25
  • ...
SON DAKİKA
Petrol ve dövizdeki artış beyaz eşya ve züccaciye fiyatlarını da etkiledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman'da ağırlıklı olarak düğün ve çeyizlik malzemesi satan sektör temsilcileri, başta akaryakıt, nakliye ve döviz kurlarında yaşan artışlardan dolayı maliyetlerin artması ürün fiyatlarının aşırı yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Maliyet artışlarıyla birlikte ürün fiyatlarının fahiş oranda yükseldiğini belirten esnaf, özellikle evlilik aşamasında olan ve evini yenileme isteyenlerin beyaz eşya ve züccaciye almak için çok zorlandığını belirti.

Akaryakıt ve döviz kurlarında yaşanan yükselişler nedeniyle ürün fiyatlarının iki kattan daha fazla yükseldiğini belirten sektör temsilcileri, evlenmek isteyen ve evini yenilemek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için hükümetin mutlaka beyaz eşyada ÖTV-KDV indirimine giderek maliyetleri düşürmesi gerektiğini söyledi.

 

Yaşanan artışlarla ilgili iş yapamaz hale geldiklerini belirten sektör temsilcileri, sorunlarını İLKHA mikrofonlarına anlatararak sorunlarına çözüm bulunması çağrısında bulundu.

"Eskiden ayda 5 çeyiz paketi satarken şu anda bir paket satamaz hale geldik"

Bir yıl gibi kısa bir sürede beyaz eşya fiyatlarının neredeyse iki katına çıktığını belirten Müslüm Zariç, yükselişlerin hem alış hem de satış fiyatlarına çok olumsuz yansıdığını belirtti.

Zariç, "Son zamanlarda her şeyin fiyatı arttığı gibi beyaz eşyada da fiyat artışı yaşandı. Eskiden 7 parçadan oluşan bir çeyiz setini 10 bin lira civarında iken şu anda 5 parçası 22 bin 500 liraya yükselmiş durumda. Kâr marjımıza baktığımızda ise eskiden 10 bin liradan kazandığımızı şu anda 22 bin 500 liralık setten kazanamıyoruz. Beyaz eşya fiyatlarının artması hem alışımızı hem de satışımızı olumsuz yönde etkiledi. Eskiden ayda ortalama 5 çeyiz paketi alıp satarken şu anda bir çeyiz paketi bile satamıyoruz. Yaşanan artışlardan dolayı milletin alım gücü düştü ve çeyiz almakta güçlük çekiyorlar." dedi.

Müslüm Zariç

"Fiyat artışları alım gücünü çok düşürdü"

Çeyiz için ürün almaya gelenlerin artan fiyatlardan dolayı eksik parça almaya başladıklarını ifade den Zariç, "Yeni evlenecek olanlar artık zaruri olmayan ürünleri almamaya başladı. Mesela bulaşık makinesi, klima gibi ürünleri artık çeyiz setiyle birlikte almamaya başladılar. Fiyat artışları satışlarımızı düşürdü. Eskiden yeni evlenecek olan çiftler beyaz eşya almaya geldiklerinde daha rahat alabiliyorlardı ama şu anda fiyatların yüksek olmasından dolayı ürün alamıyor, düğünlerini erteliyorlar. Daha önce devlet ÖTV-KDV'de indirim yapmıştı ve bu hem bizim hem de vatandaş için çok iyi bir avantajdı. Ama şu anda o da yok. Halk, çeyiz paketi ve beyaz eşya ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için devletten bu duruma bir çözüm bulmalarını istiyoruz." diye konuştu.

"En uygun çeyiz paketi 8-9 bin liradan 15-16 bin liraya yükseldi"

Züccaciye fiyatlarının da artan maliyetlerden dolayı aşırı yükseldiğini söyleyen züccaciye reyon sorumlusu Adnan Çetiner, "Pandemi süreci herkeste olduğu gibi züccaciye sektörünü de olumsuz etkiledi. Eskiden bir çeyiz paketi her şey için dâhil ve kaliteli ürünün fiyatı 8-9 bin civarındayken şu anda ise o kalitede olmamasına ve parçaları eksik olmasına rağmen 15-16 bin liradan oluşuyor. Özellikle nakliye, çelik, porselen, elektronik aletlerinde yaşanan artışı ve buna benzer maliyetlerin artması çeyiz fiyatlarının yükselmesine neden oldu." dedi.

Adnan Çetiner

"Artan fiyatlardan dolayı hiçbir şey almadan çıkanlar oluyor"

Fiyat artışlarının satışları olumsuz etkilediğini belirten Çetiner, "Özellikle küçük esnafın çoğu kepenk kapattı ya da kapatacak duruma geldi. Bu durum karşısında ürünlerimizi daha uygun fiyata vermeye çalışıyoruz ama maalesef fiyat artışlarının önüne geçemiyoruz. Şu anda züccaciye alanında içinde hiçbir eksiğin olmadığı ve kalitesi iyi olan bir çeyiz paketinin fiyatı 30 ile 40 bin lirayı bulmaktadır. Vatandaş bu artışlar karşısında çekimser kalıyor. Fiyatların düşmesini isteriz. Şu anda evlenmek isteyen, evini yenilemek isteyenlerin her şeyin en iyisini almalarını isteriz. Çoğu vatandaşımız buraya gelip artan fiyatlardan dolayı hiçbir şey almadan çıkanlar oluyor. Umarım bu durum düzelir." ifadelerini kullandı.

Hasan Işık

"Artan ürün fiyatlarında indirim yapılmasını istiyoruz"

Ürün almak için züccaciye mağazasına gelen Hasan Işık adlı müşteri, birçok üründe yaşanan artıştan yakınarak artık ihtiyaçlarını alamaz duruma geldiklerini ifade etti.

Işık, "Buraya araç gereç almaya geldik ama bir baktık ki fiyatlar bayağı yükselmiş. Yaşanan artışlardan dolayı bir şey alamaz duruma geldik. Daha önce 5 liraya aldığımız ürünler 30-40 lira olmuş. Şu anda çalışamayan birçok insan var. Ve asgari ücretle çalışanlar artık geçimini sağlamakta çok zorlanıyor. Çok sıkıntılı bir durumdayız, Allah Teâlâ yardımcımız olsun. Yetkililerden talebimiz şudur; artan ürün fiyatlarında indirim yapsınlar." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir