• DOLAR 32.438
  • EURO 34.612
  • ALTIN 2384.805
  • ...
Gaziantep’teki tarihi caminin ibadete açılması isteniyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Hicri 1152, miladi olarak da 1739 yılında Kılınçoğlu Hamza Bey tarafından yaptırılan ve yaklaşık 3 yıldır restorasyon çalışmaları tamamlanamayarak ibadete kapalı olan caminin bahçesi, etrafı ve lojmanı içki şişeleriyle dolmuş durumda.

Merkez Şahinbey ilçesinin Kılınçoğlu Mahallesinde bulunan tarihi caminin giriş kısmı alkol alanların ve lojmanı ise madde bağımlılarının mekanı haline geldi.

Cami lojmanın tavan ve duvarları alkol alanların ve madde bağımlılarının ısınmak için yaktıkları ateş nedeniyle adeta simsiyah olurken, camideki elektrik kabloları başta olmak üzere jeneratör, klima ve giriş 2 kapısı hırsızlar tarafından çalındı.

Tarihi caminin bulunduğu Kılınçoğlu Mahallesi kentsel dönüşüme alınan mahalle olduğundan dolayı metruk evlerin içinde kalan cami ve lojmanı, hırsızların ve madde bağımlıların mekânı haline geldi.

Caminin içler acısı bu durumu mahalle sakinlerini üzerken, caminin 3 yıldır ibadete kapatılmasından dolayı mahalle sakinleri, ibadetlerini mahallelerine uzakta olan camilerde yapmak zorunda kalıyor.

Kılınçoğlu Mahallesi sakinleri uzun süredir restorasyon yapılmak için kapatılan camilerinin bir an önce alkol alanların, madde bağımlılarının ve hırsızların mekanı olmaktan kurtarılarak ibadete açılmasını istiyor.

Mahallelerindeki tarihi caminin yaklaşık 3 yıldır ibadete kapalı olmasına tepki gösteren cami cemaati ve mahalle sakinleri, ibadete kapalı olan caminin Ramazan öncesinde ibadete açılması için yetkililere seslendi.

Caminin lojmanında her türlü ahlaksızlığın yanı sıra uyuşturucu satışı yapıldığını ve kullanıldığını iddia eden mahalle sakinleri, bu duruma üzüldüklerini dile getirdiler.

Yıllardır ibadete kapalı olan caminin içindeki malzemelerin hırsızlar tarafından çalındığını ileri süren mahalle sakinleri, tarihi caminin ibadete açılması için yetkililerden defalarca destek istedikleri halde caminin restore edilerek ibadete açılmadığını iddia ettiler.

Kılınçoğlu Mahalle Muhtarı Ali Çeven, 1739 yılında Hamzabey tarafından yaptırılan tarihi caminin hırsızların ve madde bağımlıların mekanı haline geldiğini söyledi.

“Camimiz ibadete kapandıktan sonra madde bağımlılarının mekanı haline geldi”

Caminin 3 yıl önce ibadete kapatıldığını belirten Çeven, “Camimiz ibadete kapandıktan sonra madde bağımlılarının mekanı haline geldi. Caminin kapıları, pencereleri, kliması çalındı. Belediye başkanımız ile görüştüğümüzde şahısların tapusunun bir kısmı belli olduğunu, bir kısmının da tapuyu vermediğini söyledi. Şu an inceleme yaptıklarını söylediler. Fakat mahalle halkı caminin bu durumda olmasından rahatsız, camimiz yok ve bayağı sıkıntılarımız var. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu buraya bir el atarsa, mahallemiz adına memnun oluruz. Caminin zaten şu anda açılma durumu yok. Açılsa da camide namaz kılınamaz. Çünkü camimiz namaz kılınmayacak hale getirildi. Mahallemizin durumunda zaten belli. Kentsel dönüşümden dolayı bayağı yıkık binalarımız ve metruk evlerimiz var. Madde bağımlıları metruk evlerde kalıyorlar. Mahalle sakinleri madde bağımlılarından şikayetçi oluyor. Emniyet madde bağımlılarını götürüyor ama tekrar serbest bırakıyorlar.” dedi.

“300 yıllık tarihi caminin bu halde olması bizi üzüyor”

Mahalle sakinlerinden Cenan Duyan, “Caminin tavanı o kadar da çürük değil. Fakat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden 6 kişi geldi. Camide namazlarını kıldılar, daha sonra camimizi ibadete kapattılar. Camimiz 3 yıldır ibadete kapalı. Camimizi ibadete kapatanlar caminin tekrar ibadete açılmasının acaba derdinde düşmediler mi? Camimiz neden kapalı? Her gün elimiz belada kalıyor. Hırsızlardan dolayı polisi çağırıyoruz, polis ‘elimizden gelen bir şey yoktur’ diyor. Hırsızı yakalıyoruz yarım saat sonra hırsız tekrar buraya geliyor. Camimizi neden kapalı? Ramazan ayı yaklaşıyor, namazımızı nerede kılacağız? Mahalle halkının hepsi bu durumdan rahatsız. Camiye girip çıkmak yok. Camiye sadece uyuşturucu kullananlar girebiliyor. Caminin kapılarını söküp götürdüler. Bizim elimizden gelen bir şey yok. Hükümet bu durumla ilgilenmiyorsa biz nasıl ilgilenelim? Caminin ibadete açılması için neden bir çaba sarf edilmiyor? Bu konuda ne yapılacaksa yapılsın. 300 yıllık tarihi caminin bu halde olması bizi üzüyor.” ifadelerini kullandı.

“Camimiz hiç yere ibadete kapatıldı”

Caminin bir an önce ibadete açılmasını istediklerini belirten Abdullatif Şahin, “Caminin bu halde olmasına çok üzülüyoruz. Camimiz hiç yere ibadete kapatıldı. Haftada 2-3 tane camide hırsız yakalıyoruz. Bu durumdan artık utanıyorum. Hiçbir yetkili bu konuda öneride bulunmuyor. Biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Mahalle sakinlerinin eli belada kalacak. Yetkililerden rica ediyoruz; camimize bir el atsınlar, ne yapmak gerekiyorsa bir an evvel yapsınlar. Ramazan ayı yaklaşıyor. Namazımızı nerede kılacağız? Mahallemizin alt tarafında Öksüzler Camii var ama o camide çok küçük, 150 kişi bile namaz kılamaz. Yetkililerden rica ediyoruz; bir an önce camimizi ibadete açsınlar.” şeklinde konuştu.

“Camimizin ibadete açılmasını istiyoruz”

Virane halde olan camilerinin bir an önce tadilat edilmesini ve Ramazana kadar ibadete açılmasını istediklerini ifade eden Mehmet Dağlar, “Caminin içinde uyuşturucu kullanıyorlar. Alkol kullananlar içki şişelerini bırakıp gidiyorlar. Bu durumdan artık utanıyoruz. Camimiz tarihi bir camidir. En az 400 yıllık tarihi bir camidir. Mahalle sakinleri olarak tarihi bir caminin bu halde olmasından dolayı utanıyoruz. Şahinbey Belediye Başkanımız Mehmet Tahmazoğlu’ndan ve Gaziantep Valisi Davut Gül’den rica ediyoruz; camimizin ibadete açılmasını istiyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir