• DOLAR 35.519
  • EURO 36.624
  • ALTIN 3054.77
  • ...
Defalarca değiştirilen Anayasanın zorba ruhu kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak, Gaziantep Üniversitesi Ekonomi Topluluğuna üye öğrenciler tarafından organize edilen "yeni anayasa" konulu konferansa katıldı. Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) verilen konferansa bazı STK temsilcileri, üniversite öğretim üyeleri, öğrenciler ve partililer katıldı.

 

Mevcut Anayasanın 17 defa değiştirilmesine rağmen zorba ruhu ve karakterine dokunulamadığını belirten Prof. Dr. Mustafa Kamak, yeni sivil bir anayasa yapmanın kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

 

Mevcut Anayasanın dayatmacı bir zihniyetin ürünü olduğunu belirten Prof. Dr. Kamalak, "Her şeyden önce mevcut anayasa yazık ki bir darbe ürünüdür. Dayatmacı bir zihniyetin eseridir. Milli iradenin temelsiz ettiği meclise kilit vuran bir kuvvetin eseri. Bu darbe anayasasından kurtulmalıdır. Bunun için yeni bir anayasa gerek. İkinci olarak, bu anayasa vesayet anayasasıdır. Bu, milleti kendi haline bırakmamak adına yapılmış. Milleti cahil görüp yön vermek istediler. Zaten darbenin temel mantığı da budur. Demokrasilerde darbe olur mu- Demokrasinin temel vasfı, milletin, yönetime gelecek kişileri, hür iradesiyle kansız ve darbesiz bir şekilde belirlemesidir" dedi.

 

Yeni Anayasanın insan haklarına dayanan adalet ve özgürlük sütunları üzerinden inşa edilmesi gerektiğini belirten Kamalak, "Anayasa 17 defa değişmiş olmasına rağmen darbenin dayatmacı ceberut ruhunu muhafaza ediyor. Bu anayasa 17 defa değişti ama bir kişi 17 defa estetik ameliyat yaptırsa karakteri, mizacı, yapısı değişir mi? Değişmez. Evet, anayasadan bir takım değişiklikler olmuş ama ceberut ruh hala duruyor. Bu ceberut anlayıştan kurtulmak için yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Tuzak kavramlarla birbirimizi kırmanın bu ülkeye hiçbir faydası olmaz. İşte bu yüzden, bu ülkenin geleceğini teminat altına alacak şekilde yeni anayasayı hazırlamak gerekiyor. Yeni anayasa, insan haklarına dayanan demokrasi, adalet ve özgürlük sütunları üzerine inşa edilmelidir" ifadelerini kullandı.    (Şefik Mert - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir