• DOLAR 32.476
  • EURO 34.846
  • ALTIN 2474.068
  • ...
Elazığ'da dolu zarar tespiti çalışmaları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ELAZIĞ – Elazığ’daki şiddetli dolu yağışı neticesinde köylerde oluşan zararların tespiti noktasında başlatılan çalışmalar ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Abdülmecit Yaşa, “09-10 Mayıs tarihlerinde Elazığ ili ve çevresinde şiddetli dolu yağışı meydana gelmiştir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik elemanlarınca tarım alanlarında zarar tespit çalışmaları başlatılmış ve bu çalışmalar devam etmektedir.

 

Tarım sigortaları kanununun 12. ve 13. maddeleri gereğince, “Bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte;” fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri paket halindedir.  Ayrıca açık alanda yetiştirilen meyveler için bu risklere ilave olarak isteğe bağlı olmak üzere don riski, ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife ve talimatları kapsamında, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilerin, mevcut arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak, tarım sigortaları havuzu tarafından teminat altına alınır.” denilmektedir.

 

Ayrıca tarım sigortaları kanununun 17. maddesinde ise; “Bu kanun kapsamında uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, tabi afetlerden zarar görenlere yapılacak yardımlar kanundan yararlanamaz” hükmü yer almaktadır.

 

Ancak dolu zararı ile ilgili olarak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce zarar gören köylerde tespit çalışmaları yapılmakta olup bu çalışmaların sonucunda oluşan dolu zararına ilişkin olarak hazırlanan bilgi notu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına sunulacaktır. Bakanlıktan verilecek talimatlar doğrultusunda iş ve işlemler yapılacaktır” dedi. (Yasin kavaklı - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir