• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Uzmanlar: Soğanı patatesten ayrı bir yerde saklayın
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sağlığa çok faydalı olan soğanın, çeşitli kanser türlerinin riskini azaltma, ruh halini iyileştirme, cilt ve saç sağlığını koruma gibi konularda önemli yararları olduğu belirtiliyor.

Soğanın faydaları hakkında bilgi veren Diyetisten Berna Ertuğ, soğanın  özellikle A, C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynak olduğunu söyledi.

Soğanın ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengin olduğunu hatırlatan Ertuğ, "A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler, B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir. B vitamini bağışıklık ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. İçeriğindeki C vitamini ise özellikle kış mevsiminde hastalıklardan korunmaya destek olmaktadır." dedi.

Ertuğu, 100 gram soğanın içeriğinde bulunan besinleri şöyle sıraladı: 30 kalori. 9.3 gram karbonhidrat. 1.7 gram lif. 0.1gram yağ. 1.1 gram protein. 4 mg sodyum. 146 mg potasyum."

Soğan kansere yakalanma riskini azaltıyor

Yapılan çalışmalarda, soğanın içerdiği kuarsetin adlı antioksidan sayesinde yumurtalık, kolorektal gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu tespit edildiğini aktaran Ertuğ, "Kuarsetin, alerjik reaksiyonlara yol açan histaminin bağışıklık hücrelerinde salınımını engellemesine yardımcı olur. Böylelikle soğanın astım veya alerjik problemleri olan kişilerde bağışıklığı desteklemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Soğanının içeriğindeki kükürt kan inceltici etkisi göstererek kalp kriziyle inme riskini artıran plateletlerin birikimini önler. Soğandan alınan kükürtün hipertansiyon başlangıcını geciktirme ve azaltmaya yardımcı olduğu diğer çalışmalarla tespit edilmiştir." ifadelerini kullandı.

Soğanı patatesten ayrı bir yerde saklayın

Toplum olarak kuru soğanı saklarken en sık yapılan hatalardan birinin patates ile aynı ortamda muhafaza etmek veya depolamak olduğuna işaret eden Ertuğ, "Çünkü patatesin yaydığı nem soğanın filizlenmesine ve çürümesine yol açar. Kuru soğanı serin ve kuru bir ortamda saklamak uzun süre taze şekilde tüketilmesini sağlar. Yarım kalan kuru soğanlar ise cam saklama kabına koyarak buzdolabında muhafaza edilebilir. Taze soğanı ıslak olarak buzdolabına koymak yapılan diğer hatalardan biridir. Öncelikle tazeliğini kaybetmiş yapraklar varsa temizlenmeli daha sonra kağıt havluya sarılarak buzdolabında saklanmalıdır. Böylelikle taze soğanın daha uzun taze kalması sağlanabilir." bilgisine yer verdi.

Soğanı yağda kavurmak sağlıklı değil!

Soğanı yağda kavurmanın hata olduğunu söyleyen Ertuğ, "Yağda kavurma esnasında yağ yanar. Yağ yandığı için kanserojen maddeler daha çok ortaya çıkar. Kızartmada olduğu gibi soğanı da yağda kavurmak sağlıklı değildir. Soğanlı yemek yapılırken tüm sebzeler tencere birlikte çiğden konularak yapılmalıdır. Sebzelerin pişme esnasında saldıkları su ile de zaten soğan pişmektedir. Etli bir yemek yapılırken de eti sotelerken yine etin bıraktığı su ile soğan kendi halinde pişmektedir." dedi.

Ertuğ, mide ve bağırsak hassasiyeti olanların, pişmiş soğanı tercih edebileceğini belirtti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir