• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Rusya-Ukrayna savaşına “Emojili” protesto!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya’nın 24 Şubat'ta Ukrayna topraklarına girdikten sonra sosyal medyada bir görsel yayılmaya başladı. Görselde Rus şair Puşkin'in resmi, 7 sayısı ve birkaç sıra halinde "yürüyen insan emojileri göze çarpıyordu. Bilenler için, paylaşımın verdiği mesaj açıktı.

Bir mekân (Moskova'daki Puşkin Meydanı), saat ve hükümete karşı düzenlenecek protestoya çağrı. Emojiler, Rusya'da protestoları ima etmek için yıllardır kullanılan bir koda gönderme yapıyordu. Rusya'da 2014 yılından beri izinsiz gösteriler yasak ve yasağı delenler 15 güne kadar gözaltında tutulabiliyor. Yasağı üst üste delmek ise 5 yıla kadar hapis cezası demek. Yasak nedeniyle uzun süredir aktivistler internet üzerinden organize olmak ve gösteri düzenlemek için bazı kodlu ifadeler kullanıyor.

Protestoya kodlu çağrı!

Maria da bir protestoya katılacağını arkadaşlarına mesaj atarken kodlara başvuranlardan. BBC'ye konuşan Maria "Hadi merkeze yürüyüş yapmaya gidelim” ya da "hava yürüyüş için harika" gibi gizli ifadelerle haberleştiğini söylüyor. Hükümetin sansür mekanizmalarından yakayı kurtarmak için kullanılmaya başlanan bu yöntem protestocular için kendi aralarında yaptıkları bir şakaya dönüşmüş olsa da, kod kullanmamak onlar için ciddi sonuçlar doğurabiliyor.

İki haftada 14 bin kişi gözaltına alındı!

İnsan hakları kuruluşu OVD-Info'ya göre Ukrayna işgalinin başlamasından bu yana Rusya'da iki haftada 14 bine yakın kişi gözaltına alındı. Şu ana dek bu kişilerin önemli bir bölümü birkaç saat ya da birkaç gün gözaltında tutuldu.

Sosyal medya cezaları artırıldı!

4 Mart Cuma günü Rusya hükümeti, ordu ile ilgili "sahte haberlerin" önüne geçmek istediklerini söyleyerek yeni bir yasa çıkardı. Ancak yasanın daha çok savaş karşıtı protestoculara olan baskı ve sansürü daha da artırmak için kullanılacağından endişe ediliyor. Eskisine göre daha sert cezalar getiren yasa, 15 yıla kadar hapis cezasının önünü açıyor.

Maria gibi gençler için yasanın getirilmesi "şimdiden bir şeyleri değiştirdi". Maria, "Artık protestolara katılmaktan da, bu 'özel operasyon (Rusya'nın Ukrayna'yı işgali) hakkında paylaşım yapmaktan da korkuyorum" diyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir