• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Çocukların Şivlilik heyecanı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KONYA - Konya’ya has olan Şivlilik geleneği bu sene de çocuklar tarafından heyecan ve coşku ile kutlanıyor. Cadde ve sokaklarda bazıları gruplar halinde bazıları da ebeveynlerinin refakatinde ellerinde poşetler ile ev ev dolaşıp şeker topluyor.
 
Çocuklar Üç Ayların başlangıcı olan Regaip Kandili’nin akşamında fener alayını oluşturarak ve yaktıkları ateşlerin etrafında oynayarak eğlenirken, sabahın olmasını iple çekerler. Sabahın ilk ışıklarıyla tatlı bir heyecanla dışarı fırlar bayram havasında Şivlililiği kutlarlar.
 
Rivayetlere göre Konya’ya has olan Şivlilik geleneği, Hicri 334 yılında vefat eden büyük mutasavvıflardan Ebubekir Muhammed Şibli’nin, gördüğü rüyadan sonra başlamıştır. Şibli rüyasında Hz. Muhammed’in ana rahmine Recep ayının ilk Perşembe gecesi intikal ettiğini görür. Bu büyük sevinçle uyanan Şibli, oturduğu semtin bütün evlerine vararak Şibli nidasıyla rüyasını anlatır. Uğradığı her hane sahibi verdiği bu müjde için ona bir parça yiyecek verir. Bu adet Şibli ismine atfen Şivlilik olarak günümüze kadar devam etmektedir.(İlyas Yavuz-İLKHA)
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir