Yerli kömürde “fırsatçılık” yapanlara tepki
Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle ithal kömür tedariki durma noktasına gelirken, iç piyasadaki tedarikçilerin bu durumu fırsat bilmesi ise tepki topladı.
Kömür fiyatları bir haftada 2,5 kat artırılırken, yerli kömür için sanayiciler sıkı denetim ve cezaların verilmesi için çalışma başlatılmasını talep ediyor.
Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, kömür tedarikini durma noktasına getirdi. Rusya’dan ithal edilen kömürün durma noktasına gelmesiyle sanayicilerde yerli kömüre yöneldi.
Bu durumu fırsat bilen iç piyasadaki tedarikçiler ise bir haftada yüzde 50’yi aşan oranda kömüre zam yaptı.
Kömür satışı yapan firmalar ve sanayiciler, bu durumdan şikayetçi olarak cezaların ve denetimlerin yapılması konusunda talepte bulundu. Savaş nedeniyle Rusya’dan ithal edilen kömürün tedariki adeta durma noktasına gelirken, arz ve talep dengesinin bozulmasıyla iç piyasadaki yerli kömür fiyatları ise bir hafta içerisinde 2,5 kat arttı.
Artan kömür fiyatlarına rağmen üretimlerine devam etmek zorunda olan sanayiciler kömür bulmakta zorlanır hale gelirken, kömür stoku biten ve yeni kömür temin edemeyen bazı fabrikalar üretimlerine ara vermek zorunda kaldı.
İthal kömüre ulaşmakta zorluk yaşayan sanayiciler ve kömürcüler, ihtiyaçlarını karşılamak için yerli kömüre yöneldi.
Ukrayna-Rusya savaşını bahane olarak gösteren bazı firmalar, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun belirlediği kömür fiyatlarının çok üzerinde fiyatlarla iç piyasaya kömür satmaya başladı.
Fırsatçılık yapan firmalara tepki gösteren Gaziantep Mahrukatçılar Esnaf Odası başkanı Erdal Demir, yerli kömürde fırsatçılık yaptığını söyledi.
İthal kömür fiyatlarındaki zamların ana sebebinin Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle uluslararası enerji piyasalarındaki fiyatların anormal artışı olduğunu belirten Demir, uluslararası piyasalardaki fiyatlarda yaşanan artış ve kur farkı nedeniyle ithal kömürün torba fiyatının 140-150 TL’ye yükseldiğini ifade etti.
5 bin 500 TL maliyeti olan ithal kömürün maddi durumu kötü olan vatandaşlar tarafından alınmasının giderek zorlaştığını belirten Demir, ithal kömürde zamların sebebinin savaş olduğunu söyledi.
“Yerli kömür fiyatlarında fırsatçılık öne çıkıyor”
İthal kömür fiyatlarındaki artışın sebebinin bir noktada anlaşılabilir olduğunu dile getiren Demir, “Yerli kömürdeki anormal fiyat artışının fırsatçılık olduğuna inanıyoruz. Akaryakıt piyasasının durumunu göz önünde bulundurarak nakliye ve diğer bedellerin artışını anlayabiliyoruz. Ancak sezon başında esnafımıza maliyeti 800 TL dolayında bulunan yerli kömürün maliyetinin 2 bin 600 TL’yi bulmasının fırsatçılık olduğunu düşünüyoruz. Bu derece bir artışın bizim nezdimizde başka bir açıklaması mümkün olmuyor. Yerli kömür firmalarını bu geçiş dönemi için vicdanlı olmaya davet ediyoruz.” dedi.
Kaçak kömürün önüne geçilmesi gerektiğini belirten Demir, kaçak kömürlerin hava kirliliğine neden olduğunu ve sağlığa zarar verdiğini ifade etti.
Kömür fiyatlarının asgari ücreti geçtiğini belirten Demir, yüksek kömür fiyatlarının satışları yarı yarıya düşürdüğünü ve birçok esnafın bu nedenle iş yerini kapattığını söyledi.
“Fırsatçılığa ve yanlışa taviz yok”
Kaçak ve korsan satıcılarla mücadelenin artarak devam edeceğini ifade eden Demir, “Odamıza kayıtlı olmayan, aktif maliye kaydı olmayan ve yazıhanesi bulunmadan satış yapmaya çalışan ‘korsan’ dediğimiz satıcıların önüne geçeceğiz. Bir yanda tüm yasal yükümlülüklerini yerine getiren esnafımız varken diğer tarafta hiçbir sorumluluk taşımadan katı yakıt satışı yapan kişiler bulunmaktadır. Tüm esnafımızla el ele vererek bu sorunu çözeceğiz.” dedi. (İLKHA)