• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
"Tarafsız İsviçre" Rusya'ya yaptırım kararı aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Tarafsızlığı" ile bilinen İsviçre, Rusya'ya karşı yaptırım kararı aldı. İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis, 7 üyeli Konsey'in bugün Rusya'ya karşı alınacak yaptırımlara ilişkin düzenlediği olağanüstü toplantının ardından yaptığı açıklamada, "Federal Konsey, Başkan Vladimir Putin ve birkaç bakanının mal varlıklarını dondurmaya karar verdi." ifadelerine yer verdi.

Yaptırımların derhal yürürlüğe gireceğini belirten Cassis, "İsviçre, bu kişilerin sorumlu olduğu uluslararası kamu hukukunun ciddi ihlallerine tepki gösteriyor." dedi.

Federal Konsey'in aldığı karar doğrultusunda, İsviçre, Rusya'ya karşı AB ile aynı yaptırımları uygulayacak.

Bu kapsamda Avrupa ülkelerinin Rusya'ya hava sahası kapatmalarına paralel olarak, İsviçre de kendi hava sahasını Rusya'ya bugünden itibaren kapattı.

İsviçre'nin yaptırım kararı aldığı Rus siyasetçilerin arasında Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da bulunuyor.

Konsey, Rus vatandaşları için vizeyi kolaylaştıran 2009 anlaşmasını da kısmen askıya almaya karar verdi. Diplomatik pasaport hamillerinin ülkeye vizesiz girişlerine izin verilmeye devam edilecek.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsviçre'nin Rusya'ya karşı yaptırım kararı alan ülkeler arasına katılmasının ardından sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Borrell, İsviçre'nin Ukrayna'ya saldıran Rusya'ya karşı AB ekonomik yaptırımlarını kabul etmesini ve yaptırım listesindekilerin varlıklarını dondurmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.

1815'te yapılan Paris Senedi ile İsviçre'nin daimi tarafsızlığı birçok ülke tarafından kabul edilmişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir