• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Ekonomist Başaran: Türkiye, bu savaştan ekonomik olarak büyük zarar görecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yazılı açıklamasında, Batı ittifakının bir parçası ve NATO üyesi olan Türkiye’nin, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte çok hassas bir süreçten geçtiğini belirten Başaran, hem Rusya hem Ukrayna ile yakın ekonomik, ticari ve askeri ilişkileri bulunan Türkiye’nin bu savaştan ekonomik olarak büyük zararlar göreceğini ifade etti.

“Ülkemiz zor bir süreçten geçecektir”

Başta buğday olmak üzere tarım ürünlerinin en çok ithal edildiği ülkelerin Rusya ve Ukrayna’ olduğuna dikkat çeken Başaran, şöyle devam etti:

“Diğer taraftan ülkemizin enerji ve doğal gaz ithalatının üçte birlik bölümü tek başına Rusya’dan ithal edilmekte, turizmde Rusya ve Ukrayna’dan gelen toplam turist sayısının yüzde 23'üne denk gelmektedir. Yani başka bir ifade ile 2021 yılında ülkemize gelen her 100 turistten 23'ü Rusya ve Ukrayna vatandaşıdır.

Bunun yanı sıra bir taraftan Rusya ile Türkiye arasında yapılan askeri anlaşmalar, S-400 hava savunma sistemi, diğer taraftan 2019'dan bu yana Ukrayna'ya satılan onlarca silahlı, silahsız hava aracı ile Türkiye, Rusya arasındaki inşaat ve müteahhitlik yatırımları bu ülkeler ile olan ticari ağlarımızım ne denli geniş olduğunun göstergesidir.”

“Bu ilişkiler çerçevesinde bu savaş Türkiye’nin ekonomisine büyük zararlar verecek” diyen Başaran, “Ülkemiz zor bir süreçten geçecektir.” ifadesini kullandı.

“Doğal gaz fiyatı yükselecek, elektrik üretiminin maliyeti artacaktır”

Savaşın haberi bile petrol fiyatlarını son 7 yılın en yüksek seviyesine çıkarttığını aktaran Başaran, şunları söyledi:

“Savaşın sürmesi durumunda doğal gaz fiyatları yükselecek, buna bağlı olarak elektrik üretiminin maliyeti de artacaktır. Akaryakıt fiyatlarında artış olacağı gibi maliyet artışları ürünlerin fiyat artışlarına da sebep olacaktır.”

“Savaş sürerse buğday fiyatları da yükselecek”

Yine savaşın sürmesi durumunda buğday fiyatlarının da yükseleceğini vurgulayan Başaran, “Ülkenin turizm gelirleri azalacaktır. Bu sebepten ötürü Türkiye her ne kadar NATO ülkesi de olsa Rusya ile olan köprüleri hemen yıkmamalı ve bu süreci çok iyi yönetmelidir. Bu sürecin bir an önce sona ermesi ve ülkemizin bu süreci en az kayıpla atlatmasını temenni ediyorum.” dedi.(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir