• DOLAR 32.261
  • EURO 35.086
  • ALTIN 2464.748
  • ...
Neçirvan Barzani: Federal Mahkemenin kararı kabul edilebilir değil
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi’nden ihraç edilen petrol gelirlerinin, merkezi yönetim Petrol Bakanlığına teslim edilmesine karar vermişti.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Irak’ın zor bir siyasi süreçten geçtiği bir dönemde, Federal Yüksek Mahkemesi'nin bu kararının endişelere yol açtığına dikkat çekti.

“Yüksek Federal Mahkeme’nin bu kararının eski rejimin yasalarına dayandığına, federalizmin temellerine ve Kürdistan Bölgesi’nin haklarını gözardı ettiğine inanıyoruz. Anayasanın ruhu ve federal sistemle bağdaşmayan bu karar pratikte de uygulanması kabul edilebilir değil” diyen Barzani, şunları kaydetti:

“Karar, Irak federal hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükumeti arasında geçtiğimiz yıllarda çözümlenmeye çalışılan ve adımları birkaç aşamada hızlandıran petrol ve gaz dosyası konusundaki anlaşmazlığı daha karmaşık hale getiriyor.

Biz bu karar yerine, Federal Mahkeme’nin, Irak federal hükümetinin petrol ve gaz konusundaki anlaşmazlığı anayasaya ve tüm Irak’ın çıkarlarına uygun olarak çözmesi için Kürdistan Bölgesi Hükumeti ile ile birlikte çalışması gerektiğine karar vermesi gerektiğine inanıyoruz.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nden beklentimiz, Kürdistan Bölgesi’nin yasal ve anayasal haklarının ihlalini önlemesi ve Irak’taki siyasi durumun daha da kötüye giderek tüm Irak’lıların çıkarlarına zarar vermesini önlemek için kararını gözden geçirmesi, anayasayı ve federal sistemin prensiplerini göz önünde bulundurmasıdır.”

Irak Yüksek Federal Mahkemesi kararı

Mahkemeden dün çıkan kararda, "Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol ve gaz yasası, federal yönetim (Bağdat) anayasasına aykırıdır ve yasal değildir" denilmişti.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi kararında, Kürdistan Bölgesi Hükümetine petrol ve gaz ihracatı anlaşmalarında Petrol Bakanlığı ve Mali Denetim Divanına bilgi vermek zorunluluğu getirilerek, "Bölgeden ihraç edilen petrol gelirleri merkezi yönetim Petrol Bakanlığına teslim edilmeli" ifadesi yer almıştı.- Rudaw

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri