• DOLAR 32.511
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2435.258
  • ...
Altının fiyatı neden artıyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dolardan bağımsız olarak ons fiyatının yükselmesinden dolayı altın fiyatlarının da yükseldiğini söyleyen kuyumcular, altın fiyatının daha da yükseleceği öngörüsünde bulundu.

Şu anda ise altın piyasasının durgun olduğunu, mecbur kalmadıkça kimsenin altın almadığını vurgulayan kuyumcular, herkesin bir bekleyiş içerisinde olduğunu kaydetti. Bu durumun kendilerini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden kuyumcular, altın fiyatının sabit kalmasının işlerini hareketlendireceğini anlattı.

Son iki senedir pandeminin, neredeyse bütün dünya ekonomilerini alt üst ettiğini dile getiren kuyumcu esnafı Eyüp Başaran, kısa bir aman içerisinde 400 lira olan altının gramının bin liranın üzerine çıktığını aktardı.

“Dolara güven kalmayınca ons altında yükseliş meydana geldi”

Halkın dolara güveninin kalmadığını ifade eden Başaran, “Birkaç ay önce piyasada dolar çok yükselecek diye bir algı oluştuğundan herkes elindeki parayı dolara yatırmaya başladı. Özellikle o süreçte ülkede ekonomik sıkıntı yaşanmaya başladı. Ancak yeni ekonomi modelinin açıklamasından sonra bu algının çöktüğüne şahit olduk. Şu anda dolar stabil durumda. Millet bu süreçten sonra doların güvenli bir liman olmadığına inanmaya başlamasıyla ons altında yükseliş meydana geldi. Böylelikle dünya genelinde ons altında rağbet artmaya başladı. Böyle olunca altın fiyatlarında da yükselme olduğuna şahit olduk.” dedi.

Eyüp Başaran

“Önemli olan fiyatların stabil olmasıdır”

Hükümetin yeni ekonomi modelini açıklamasından sonra altın ve dolar fiyatlarında düşüş yaşandığını anımsatan Başaran şöyle devam etti:

“Şu anda ise dolardan bağımsız olarak ons altının yükselmesinden dolayı gram altın da yükselmektedir. Bu duruma göre gram altının biraz daha yükseleceği gözüküyor. Şu anda altın piyasası ise durgundur. Bunun sebebi ise yüksek fiyata altın alanlar, altının düşmesini ve ihtiyacı olanlar da düşmesini beklediğinden kaynaklanıyor. Kuyumcu esnafı altın ve dövizde yaşanan dalgalanmalardan çok muzdariptir. Bu nedenle kuyumcu esnafı, alırken de satarken de pişman oluyor. Kuyumcular için önemli olan fiyat pahalı da olsa ucuz da olsa fiyatların stabil olmasıdır.”

Uğur Turan

“Millet altın almaktan çekiniyor”

Bir diğer kuyumcu esnafı Uğur Turan ise piyasada istikrar olmayınca işlerinin durgunlaştığını anlattı.

“Böyle olunca millette altın almaktan çekiniyor” diyen Turan, altınla ilgili hiç kimsenin bir şey kestiremediğini kaydetti. Turan, “24 ayar altının gramı en yüksek bin 83 lira seviyelerine, 22 gram ise 964 lira seviyelerine kadar çıkmıştı. Yaşanan düşüşle 22 ayarın gramı 620 liraya ve ardından 720 lira seviyelerinde kaldı.” ifadelerini kullandı.

“Mecbur olmayan artık altın almıyor”

Konuşmasının devamında Turan, şunları söyledi: “Şu anda ise 22 ayarın gramın liste fiyatı 770 lira, 24 ayarın ise gramı 823 lirada. Çeyrek altının fiyatı bin 365 lira, yarım 2 bin 730 lira, tam altın ise 5 bin 460 lira oldu. İşlerimiz eskisi olmuyor. Eskiden günde birkaç müşterimiz olurken şu anda bir kişi ya da hiç gelmeme başladı. Altın piyasasında istikrarsızlık yaşandığından mecbur olmayan altın almıyor artık.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir