• DOLAR 32.387
  • EURO 34.632
  • ALTIN 2386.958
  • ...
Meksika yerlileri, atalarının zorla çalıştırıldığını gösteren heykeli yıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meksika’nın Michoacan eyaletinin başkenti Morelia’da 1995’te yapılan ve sömürgeci İspanyol bir rahibin iki Purepecha’ya taş taşıttığı ve taşa şekil verdirdiğini tasvir eden heykele tepki gösteren yerli Purepecha halkı, heykeli balta ve balyozlarlar yerle bir etti.

Heykel yapıldığından bu yana karşı çıkan ve indirilmesini talep eden Michoacan Yüksek Yerli Konseyi, heykelin atalarının İspanyol sömürgeciler tarafından acımasızca istismar edilmesini yücelttiğini belirten açıklama yaptı.

‘BİNLERCE YERLİ KÖLELEŞTİRİLDİ’
Açıklamada, 2022’nin Michoacan’ın 1522’deki işgalinin 500. yıl dönümü olduğunu hatırlatılarak bu işgal sırasında İspanyolların binlerce yerliyi köleleştirdiği vurgulandı.

“İŞGALDEN 500 YIL SONRA BİLE YERLİ HALK MÜCADELEYE DEVAM EDİYOR”
“Michoacan’ın işgalinden 500 yıl sonra bile yerli halk ataları gibi direnişe ve mücadeleye devam ediyor.” ifadesi kullanılan açıklamada ayrıca yerlilerin heykeli yıkmasının fotoğrafları paylaşıldı.

Heykelde tasvir edilen İspanyol Rahip Fray Antonio de San Miguel, 1780’lerde Morelia’ya su getirilmesi için inşa edilen kemerin inşasını yönetmişti.

Kentin kültürel miras kurulu, 2020’de yaptığı açıklamada kentin inşasında kölelerin çalıştırıldığını göz ardı ederek heykeli savunmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir