• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Bakan Nebati yeni ekonomi modelini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısına katılan Bakan Nebati, altınların banka, platformalar ve kuyumcular aracılığıyla alınacağını belirtti.

Nebati, "Kuyumcuların sayısı mart ayından itibaren bin 500’ün üzerinde olacak ve yıl sonuna en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı bir sistemi paydaşlarımızla yerine getireceğiz."  dedi.

"Döviz bozma oranı yüzde 49’u yani 10 milyar doları geçti." diyen Bakan Nebati, "Şimdi adım adım tedbirlerimizden bir ikincisinde yani altın ile ilgili tasarruf önlemimiz nedir? Onlarla ilgili birkaç şey söyleyeyim. Büyümenin finansmanında yurt içi tasarrufların geliştirilmesini yurt içi tasarruflarının etkin ve verimli alanlara yönelinmesini amaçlayan bir tasarruf sistemi modeli. Bu model yastıkaltı birikimlerini finansal sisteme kazandıracak. Yurt için tasarrufların etkin ortamlara yönlendirilmesini geliştirecek ve TL tasarruflarının cazibesini artıracaktır. Talep etmeleri dahilinde fiziki olarak geri alabilecektir. Altın ve depo hesaplarına yatırabilecekleri gibi altın karşılıklarını TL’de tutarak altın dönüşümlü mevduat hesabı açarak aynı zamanda risksiz bir kazanç sağlayacaklardır. Fiziki altın teslim noktaları bankalar ve kuyumcular olacak." ifadelerini kıllandı.

Finansal sistemi rahatlatacak bir araç haline dönüştürülmesinin zamanı olduğunu söyleyen Nebati, "Şimdi sadece paydaşlarımızın değil tüm vatandaşlarımızın gerekli adımları atmasını bekliyoruz. Altın toplama günü her gün işleyecek bir tasarruf yöntemi haline gelecektir. Vatandaşlarımızın altınlarını sisteme koyabilmesi için başta sisteme dahil olacak kuyumcu sayılarının artırılması üzerine kapsamlı çalışmaları vakit kaybetmeden hayata geçiriyoruz. Altın toplama sürecinde bugüne kadar uygulanandan farklı olarak bankaların bazı şubeleri sürekli aracılık edecek." şeklinde konuştu.

"Enflasyon uzun süre konuşacağımız bir problem"

Bakan Nebati, "Enflasyon, Türkiye'de ve dünyada daha uzun süre konuşacağımız önemli bir problem. Dünyada enflasyon en gelişmiş ülkelerden gelişmiş ülkelere ve gelişmekte olan ülkelerin ortak belası. Avrupa Merkez Bankası Başkanı'nın ifade ettiği gibi tek başına parasal tedbirlerin enflasyonu engelleyici özelliğinden ziyade finansal krize neden olabileceğini ortaya koydular. Emtia endeksi yükselmeye devam ediyor. Petrol 94 dolara kadar yükseldi. Bu iki başlık sadece Türkiye'yi değil tüm dünyayı etkiliyor." dedi.

Bakan Nebati son olarak enflasyonla mücadele timi oluşturacaklarını söyledi. Nebati, "Bir mobil uygulaması başlatıyoruz. Vatandaşlar en ucuz ürünü nereden alabileceğini görecek" diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir