• DOLAR 34.603
  • EURO 36.641
  • ALTIN 2922.103
  • ...
İşverenler, 150 bin liraya kadar ceza alabilirsiniz!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Ocak ayı itibarıyla yürürlüğe giren Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülükleri düzenlendi.

 

4-10 Mayıs İş Güvenliği Haftası nedeniyle görüştüğümüz iş güvenliği uzmanı Vahdettin Karahan, kanunun gerekliliklerini yerine getirmeyenleri 150 bin liraya kadar para cezası beklediği uyarısında bulunarak yeni kanun hakkında bilgi verdi.

 

150 bin liraya kadar para cezası alabilirsiniz!

 

Yönetmeliğin yürürlüğü girmesiyle beraber cezai müeyyidelerin de çıktığını söyleyen Karahan,  yapılmaması halinde uygulanacak bazı para cezalarını şöyle sıraladı: “En basitinden bir risk analizinin aylık cezası 3 bin 600 küsur liradır. İşyeri hekimini istihdam etmeme ya da hizmet almamanın cezası 5 bin liradır. İş güvenliği uzmanı aynı şekilde 5 bin liradır. Her ay için bu cezalar söz konusu. Mesela acil eylem durum planı içi 2 bin lira. Çalışanların işe giriş eğitimleri için 2 bin lira. 150 bin liraya kadar para cezalarından bahsedebiliriz.”

 

Çalışanları 1-50 arası olanlar! İş sağlığı hizmet sorumluluğu 1 Temmuz’da başlıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kanun kapsamında işyerlerini az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak 3 sınıfa ayırdığını söyleyen Karahan, “Bakanlık, bunları da zamana yaymış. İş sağlığı iş güvenliği tedbirlerini almayı da zamana yaymış. Biz risk analizi ve acil durum eylem planının herkes için söz edebiliriz. Herkes bundan sorumludur. Çalışan sayısı bir olsun 500 olsun fark etmez; herkes bunu yapmak zorunda. Çalışan sayısına göre yükümlülük zamanları farklıdır. Mesela kanun diyor ki, 50 ve daha fazla çalışanı olanlar İşyeri hekimi ve işyeri uzmanı hizmeti alacaklar. Eğer çalışanları 1 ile 50 arasındaysa İş Sağlığı, İş Güvenliği hizmet sorumluluğu önümüzdeki 1 Temmuz 2013’te başlıyor. Bunlar tehlikeli ve çok tehlikeli sınıflar için böyle.  Az tehlikeli sınıflar için eğer çalışan sayısı 50’den daha azsa bunların da bu tür sorumluğu da kamu kurumlarıyla beraber 1 Temmuz 2014’te yükümlülükleri başlamaktadır” diye konuştu.

 

“İş sağlığı güvenliği konusu vicdani bir meseledir”

Son olarak yeni kanunun işverenlere maddi külfet getirdiğini anımsatan Karahan, “Bu konuda devletin teşvik projeleri var. Onları da bekliyoruz; ama ülkemizde iş sağlığı iş güvenliği meselesinin eksikliği algılandı. Bunun için çalışmalar şu anda mevcuttur. Şu an itibariyle tam yerine oturmamış diyebiliriz; ama çıkacak yönetmeliklerle bunların yerine oturacağını düşünüyorum. İş sağlığı güvenliği konusu vicdani bir meseledir. İşveren evine gittiğinde çok rahat etmeli “Ben, çalışanımın güvenliğini, sağlık önlemlerini aldığıma dair elimden geleni yaptım’ diyebilmelidir” şeklinde konuştu. (Fırat Arslan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir