• DOLAR 32.556
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2443.822
  • ...
BM: Haseke’de 4 günde 45 bin insan göç etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

19 Ocak günü yaklaşık 100 DAİŞ’linin Haseke’de YPG'nin kontrolü altındaki Geweran Hapishanesine saldırması ile başlayan çatışmalar ve bölgede devam eden operasyonlar nedeniyle çok sayıda kişi göç etmek zorunda kaldı.

Birleşmiş Milletler Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Imran Riza ve Suriye Bölgesel İnsani Koordinatörü Muhannad Hadi, Haseke'deki duruma ilişkin ortak açıklama yaptı.

Haseke'de kötüleşen güvenlik koşulları nedeniyle sivillerin güvenliğinden duydukları derin endişeyi dile getiren Riza ve Hadi, bölgede yaklaşık 45 bin kişinin göç ettiğini, göç edenlerin çoğunun yakın bölgelerde aileleri veya akrabalarının yanına sığındığını belirtti.

Öte yandan UNICEF temsilcisi Eva Hinds de, “İki taraf arasında kapana kısıldığı düşünülen ve yüzde 10’unun 15 yaşın altında olduğu tahmin edilen çocuklar bizim için ciddi endişe kaynağı” açıklamasını yaptı.

Ne olmuştu?

DAİŞ mensupları, geçtiğimiz Cuma günü Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolü altındaki Geweran Hapishanesi’nde tutuklu bulunan örgüt üyelerini kurtarmak için saldırı düzenledi.

Yerel kaynaklar, en az 100 DAİŞ’linin dışarıdan hapishaneyi ele geçirmek için saldırıya geçtiğini, saldırıda bomba yüklü araçlar ve canlı bombaların kullanıldığını duyurdu.

DSG, saldırıyı püskürtmek için Haseke’ye ve özellikle hapishanenin çevresine destek gönderirken, ABD de bölgeye zırhlı araçlar sevk etti ve bölgede başlatılan operasyona havadan destek verdi.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) raporlarına göre, bölgede 4 gündür yaşanan çatışmalarda 102 DAİŞ’li öldürülürken, 7 sivil ve 45 YPG'li ve gardiyanöldü.

Geweran cezaevine yönelik saldırı örgütün yaklaşık üç yıl önceki mağlubiyetinin ardından gerçekleştirdiği en büyük saldırılardan biri.

Haseke’deki cezaevinde aralarında lider kadrosundan üyelerin de bulunduğu yaklaşık 5 bin IŞİD’li tutuluyor. -Rudaw

Bu haberler de ilginizi çekebilir