HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Kavaklı, Elazığ depreminden bugüne kalan sorunlarla ilgili konuştu
HÜDA PAR Elazığ İl Başkanı Yasin Kavaklı, 24 Ocak günü 2020’de yaşanan Elazığ depreminin 2. yıl dönümünde değerlendirmelerde bulundu.
24 Ocak 2020 tarihinin Elazığ için acının günü olarak takvimde yerini aldığını ve 6.8 depreminin sene-i devriyesinde enkazın altında kaybettiğimiz Elazığ’da 37, Malatya’da 4 kişi olmak üzere toplam 41 canı rahmetle andığını belirten Yasin Kavaklı deprem gününden bugüne yaşanan sorunlar hakkında şunları dile getirdi:
“Depremin üzerinden 2 yıl geçti. Ancak acısı tazeliğini koruyor. Korku dolu o günün dehşeti pek de kolay unutulacak gibi değildir. Ayrıca unutulması ve telafisi için atılan adımlar yerli yerinde olmamıştır. Şehrin yaralarının sarılması aşamasında halkın talep ve isteklerine kayıtsız kalınmıştır.”
Kavaklı, “Halk, depremde zarar gören evlerinin yerine yenilerinin yapılmasına sevinirken bir taraftan da örf ve geleneklerine uygun yapılmayan binaların hüsranını yaşadı. Sorunlarını iletecek ve çözüm bulacak adres bulamadı. Aylarca bilgisiz ve habersiz bir şekilde sürüncemede bırakılarak, psikolojik buhranlar yaşatıldı. Yapılan güzel hizmetlere destek verirken, yanlışların düzeltilmesi taleplerine bir karşılık bulamadı. Yapılan evlerin inşaatı çok yüksek fiyatlara yaptırıldı. Bazı mahallerde halka verilen sözler tutulmadı. Çevre düzenlemeleri, ulaşım sorunları, alt yapı sorunları, bina ince işçiliklerindeki hatalar ve daha nice sorunlarla halk yoruldu.” diye konuştu.
Depremde zarar gören köy konutları hakkında açıklamalarda bulanan Kavaklı bu zamana kadar köylü vatandaşların yaşadığı sorunlar hakkında ise şunları söyledi:
“Köylerde zarar gören konutlar kısa süre içerisinde yıkıldı. Ancak yeni konutların yapımı geciktirildi. Köy halkı, evlerinin yerinde yapılmasını beklerken toplu yerleşim yeri reva görüldü. Bir kısım köy halkı da şehirden taşınmak zorundan bırakıldı. Köylerde yapılan evlerde odunluk, hububatları için ambar, küçük ve büyükbaş hayvanlarını barındıracağı yerler düşünülmedi ya da düşünülmek istenmedi. Betonarme yapı yerine çelik konstrüksiyon evler tercih edildi. Bu yapılara yabancı olan halk sıcak yaklaşmadı ve istemedi. Vatandaşa, ya sev ya da razı ol tavrı sergilendi.”
Kavaklı, “Hâlbuki evlerin yapımında vatandaş kaç metre kare ev istiyor ve istekleri nelerdir şeklinde bir çalışma yürütülseydi memnuniyet ortaya çıkacaktı. En azından şehrin kültür yapısı dikkate alınsaydı vatandaş gönül rahatlığıyla evleri sahiplenecekti. Eski evinin konumuna göre veya eski ev konumuna yakın tercihler arasında kuraya tabi tutulsaydı razı olacaktı. Halk, kaale alınmamayı ve taleplerinin karşılanmamasını unutmayacaktır.” dedi.
Kavaklı son olarak, “Depremde hayatını kaybeden 41 canımızı rahmetle anıyor, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Allah böylesi afetlerden halkımızı muhafaza etsin.” diye konuştu. (İLKHA)