Uzmanlar: Öğrenciler yarıyıl tatilinde kendine zaman ayırmalı
Öğrencilerin yarıyıl tatili boyunca sürekli ders çalışmasının uygun olmadığını belirten Psikolog Mehmet Kolsuzoğlu, öğrencinin tatilde kendine de zaman ayırması gerektiğini ifade etti.
İlk ve ortaöğretimde yaklaşık 18 milyon öğrenci, 2021-2022 eğitim öğretim yılı birinci dönemini alacakları karnelerle bugün sona erdirecek. Yarıyıl tatili 24 Ocak Pazartesi başlayıp 4 Şubat Cuma günü tamamlanacak.
Özel öğretim kurumunda psikolog olarak görev yapan Mehmet Kolsuzoğlu, yarıyıl tatilinde öğrencinin neler yapması gerektiğini ve nelere dikkat etmesi ile ilgili İLKHA'ya konuştu.
Öğrencinin tatilde zamanı nasıl kullanması ve eksiklerini nasıl tamamlanması anlatan Kolsuzoğlu, öğrencinin sürekli ders çalışmasını uygun bulmadığını ifade etti.
Öğrencinin tatilde ailesiyle ve arkadaşlarıyla etkinlikler düzenlemesini öneren Kolsuzoğlu, öğrencinin kendisine de zaman ayırması gerektiğini vurguladı.
Tatil döneminde öğrencinin minimum 5 saat ders çalışmasını tavsiye eden Kolsuzoğlu, öğrenciliğin de bir meslek olduğuna dikkat çekti.
"Öğrenci, zamanı nasıl kullanması gerektiğini öğrenmeli"
Yarıyıl tatilinin öğrencinin eksiğini tamamlama ve dinlenme dönemi olduğunu ifade eden Kolsuzoğlu, "Yarıyıl tatiline girmiş bulunmaktayız. Yarıyıl tatili, öğrencinin eksiğini tamamlama ve dinlenme dönemidir. Öğrencilerimize işledikleri konular ile ilgili fasiküller verdik. Fasiküllerden sonra da öğrencilere bir deneme sınavı yapacağız. Öğrenci, tatil boyunca evde olduğu için zamanı nasıl kullanması ve eksiklerini nasıl tamamlanması gerektiğini öğrenmeli. Öğrencilerimiz, genel itibariyle eksikliğini tamamlayıp dinlenirse yeni döneme eksiksiz ve güzel bir şekilde başlar." dedi.
"Öğrencilere, yarıyıl tatilinde eksiklerini tamamlamasını öneriyorum"
Öğrencilerin yarıyıl tatilinde nelere dikkat etmesi gerektiğini açıklayan Kolsuzoğlu," Öğrenciler yarıyıl tatilinde nelere dikkat etmeli? Günlük alışkanlığından kesinlikle aşırı bir şekilde dışarı çıkmamalı. Uyku düzenine mümkün mertebe dikkat etmeli, aşırı derecede dışına çıkmamalı. Televizyon gibi teknolojik aletlere aşırı şekilde yoğunlaşmamalı. Öğrenci, yarıyıl tatiline girmiş olsa bile halen aktif bir öğrencidir. Öğrencilere, yarıyıl tatilinde eksiklerini tamamlamasını öneriyorum." diye konuştu.
"Ailelere, tatilde çocuklarıyla zaman geçirmelerini öneriyorum"
Tatilde öğrencilerin ailesiyle vakit geçirmesini tavsiye eden Kolsuzoğlu, "Yarıyıl tatilinde okul yok. Zaman anlamında uzun bir zaman dilimi var. Okul olduğundan dolayı öğrenciler aileleriyle güzel zaman geçiremiyorlar. Ailelere, tatilde çocuklarıyla zaman geçirmelerini öneriyorum. Aile bütçelerine göre güzel etkinlikler yapabilirler. Buna bağlı olarak çocuk daha motive olmuş olur. Öğreniciye 'yapamıyorsun' değil de yapabileceği anlamında yanında olduğunu hissettirmek gerekir. Şanlıurfa kültüründe öğrencilerimizin genel anlamda eksiği; çocukların başının okşanmasıdır. Biraz öğrencilerimizin, çocuklarımızın başını okşayalım. Biraz onlarla zaman geçirelim." şeklinde konuştu.
"Genelde öğrencilerde 'yapamıyorum' algısı var"
Mehmet Kolsuzoğlu
"Yapamıyorum" algısına karşılık öğrenciye destek olunması gerektiğinin altını çizen Kolsuzoğlu, "Genelde öğrencilerde 'yapamıyorum' algısı var. Öğrenciler, meslekleri icabı sürekli yeni konu ve sorularla karşılaşıyor. Günümüzde eğitim sisteminde soru tipleri değişiyor. Bu durumdan dolayı öğrenci ister istemez zorluk çekiyor, yapamayabiliyor. 'Yapamıyor' algısına karşı öğrenciye destek olunarak bu durumdan kurtarmalıyız. Pandemi, iki yıl gibi bir süre zarfında ciddi anlamda etkiledi. Öğrenci, pandemi döneminde eğitim göremedi. Aileler, öğrenciyi 'okula, dershaneye gönderiyorum' şeklinde değil de yapabileceği kadar destek olmalı." ifadelerini kullandı.
"Öğrenci, derse bir kerede yüklenmemeli"
Öğrencinin tatilde hem kendine hem de derslerine zaman ayırması gerektiğine dikkat çeken Kolsuzoğlu şunları dile getirdi:
Okula giden öğrencinin daha çok biriktirmesi gerekiyor. Öğrenci şimdiden birikim yaparsa üniversiteye giriş sınavı veya liseye geçiş sınavında zorluk çekmez. Öğrenci, derse bir kerede yüklenmemeli. '12. sınıfa, 8. sınıfa geçince çalışırım' ya da 'mezun olunca çalışırım' düşüncesinden ziyade ailenin desteği ile her yılını güzel bir şekilde eğitim alanında birikim yaparak ilerlerse sınava gireceği takvimde zorlanmamış olur. Öğrencilere tavsiyem; bu işi meslek olarak görmeleridir. Öğrencilik, onların mesleğidir. Öğrenciliğe yeteri kadar zaman ayırmaları gerekiyor. Sosyal etkinliklerden, ailelerinden ve özel hayatlarından tamamen vazgeçsinler, demiyorum. Öğrencilik olan mesleklerine de yeteri kadar zaman ayırsınlar.
"Tatilde ara ara öğrenci kendini ödüllendirmeli"
Öğrencinin tatilde mutlaka etkinlik yapması gerektiğini söyleyen Kolsuzoğlu, "Kesinlikle 15 gün boyunca ders çalışacaklar diye bir şey yok. Aynı durumu dönem içerisinde de uygun görmüyorum. Tatilde ara ara öğrenci kendini ödüllendirmeli. Sinemaya gidebilir, ailesiyle veya arkadaşlarıyla bir etkinlik yapabilir. Bunları ara ara yapması gerekiyor. 'Hep ders' algısına kesinlikle karşıyım. Hep ders çalışmak, kesinlikle yanlıştır. Kendine uyuma ödülü bile verebilir. Öğrencinin mutlaka etkinlik yapması gerekir. Öğrencilik, onların mesleği olduğu için minimum 5 saat ders çalışmak için ayırabilirler. Bu ders çalışmayı da düzenli yapmaları gerekir." diye konuştu.
"Öğrenciler, kendilerine güvensinler"
Öğrencilerin kendisine güvenince başaramayacağı hiçbir şeyin olmadığını belirten Kolsuzoğlu, "Zorlu bir süreçten geçtik. Ne yazık ki mücadele etmeyince kesinlikle iyi yerlerde olamıyoruz. Öğrenciler, kendilerine güvensinler ve ellerinden geleni yapsınlar. 'Ben yapamıyorum' algısından kurtulsunlar. Kendilerine güvendikleri zaman; 'ben yapabiliyorum' düşüncesiyle başladıkları zaman yapamayacakları hiçbir şey yok." ifadelerini kullandı. (İLKHA)