• DOLAR 32.534
  • EURO 34.955
  • ALTIN 2438.668
  • ...
 Vekillere yeni haklar geliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti, CHP, MHP ve BDP grup başkan vekillerinin imzasını taşıyan ve milletvekillerinin `mali, sosyal hak ve yükümlülüklerini` düzenleyen kanun teklifi Meclis Başkanlığı`na sunuldu.

Zaman Gazetesi`nde yer alan habere göre milletvekillerinin haklarını düzenleyen mevzuatı tek bir kanunda toplamayı hedefleyen kanun teklifi, vekiller için önemli yenilikler de getiriyor. Milletvekili maaşlarında bir farklılık öngörmeyen kanun teklifine göre vekillerin aylık ödeneklerinin tutarı, `en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktar` olmaya devam edecek. Vekillere, aylık ödenek tutarının yarısı kadar da yolluk ödenecek. Yeni bir uygulama olarak vekillere `temsil harcaması` getirilecek. Buna göre milletvekillerinin temsil niteliği bulunan programlar için yapmış oldukları giderler, TBMM bütçesinden karşılanacak. Hangi programların temsil niteliği taşıdığı ve rakamın üst sınırı gibi hususlar, Başkanlık Divanı tarafından belirlenecek. Kanun teklifi ile milletvekillerinin devlet protokolündeki yeri üst sıralara yükselecek. Halen protokolde `Kuvvet komutanları` ve `YÖK Başkanı`ndan sonra gelen vekillerin yeri `kuvvet komutanlarından sonraki sıra` olacak. İl protokolünde ise validen sonra vekiller gelecek. TBMM üyelerine, bu üyeliği sona erenlere ve dışarıdan atanan bakanlar ile bunların eş ve çocuklarına diplomatik pasaport verilecek.

Milletvekillerinin resmi ziyaret ve programları sırasında kullandıkları araçlar, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca geçiş üstünlüğü bulunan araçlar ve sürücüler kapsamına alınacak. Bu durumda vekil araçlarına trafikte ambulans ve itfaiye gibi muamele edilecek. İşlem yapılması gereken aracın kayıtlardan TBMM üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlar tarafından kullanıldığının anlaşılması halinde, trafik kural ihlali tespit tutanağı düzenlenecek ve valilikler aracılığıyla TBMM Başkanlığı`na gönderilecek. Eski ve mevcut vekiller ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin tedavileri ile ilgili her türlü gider Meclis bütçesinden karşılanacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir