• DOLAR 32.58
  • EURO 34.998
  • ALTIN 2436.353
  • ...
Evini yıktılar; onu da esir aldılar  EŞKIYA!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Şakir Direkçi - DOĞRUHABER

İşgalci israil rejimine bağlı Kudüs Belediyesi ekipleri, uluslararası tüm tepkilere rağmen işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki Salihiye ailesinin evini önceki gece yarısından sonra yıktı. Aralarında çocukların da bulunduğu 17 kişi de işgal polisince alıkondu.

Ev sahibi Mahmud Salihiye, alıkonmadan birkaç saat önce Anadolu Ajansı’na açıklama yapmış ve evden çıkmaya niyetlerinin olmadığını belirtmişti. Salihiye, siyonist rejimin işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan ettiği ve "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak anılan 1948 yılında, Batı Kudüs'ün Ayn Kerem köyündeki evlerinden zorunlu göçe tabi tutulduklarına dikkati çekerek, "aynı durumu bir kez daha yaşamayacaklarını" vurgulamıştı.

Evde annesi, eşi, çocukları ve kız kardeşinin 6 kişilik ailesiyle toplamda 14 nüfusun yaşadığını aktaran Salihiye, "Biz 1948'ten beri bu arazideyiz. 1948'de Ayn Kerem'den tehcir edildikten sonra buraya yerleştik. O tarihten bu yana burada yaşadığımıza ilişkin belgelerimiz var." demişti.

YILLARDIR SÜREN HUKUK MÜCADELESİ

Salihiye, evlerini korumak için yıllardır işgal mahkemelerinde verdiği hukuk mücadelesini ise şöyle anlatmıştı: "23 yıldır mahkemelere gidiyorum. Önce İsrail Arazi Kurumu dava açtı, ardından Gaip Mülkiyetleri İdaresi devreye girdi ve 23 yıl boyunca buraya el koymaya çalıştılar ama başaramadılar. Onlar başaramayınca, son olarak işgal belediyesi, kamu yararı kapsamında okul inşa edecekleri gerekçesiyle devreye girdi. Ama bu gerekçe gerçek dışı. Asıl istedikleri Şeyh Cerrah'taki tüm arazileri ele geçirerek yerleşimleri genişletmek."

"BURADAN ÇIKACAĞIMA EVİMDE ÖLÜRÜM DAHA İYİ"

Mücadeleden vazgeçmemekte kararlı olduklarını söyleyen Salihiye, "Ceketim komple benzine bulanmış halde. Ben ciddiyim. Çünkü artık kaybedecek hiçbir şeyim yok. Biz daha önce bir defa evimizden çıkarıldık. Ben bu evde doğdum. Buradan çıkacağıma evimde ölürüm daha iyi." İfadelerini kullanmıştı.

İKİNCİ NEKBEYİ YAŞATTILAR

Ancak işgal rejimi, Filistinlilere yönelik binlerce kez yaşattığı hukuksuzluğu, bir kez daha uyguladı. İşgal belediyesine ait iş makineleri önceki gece polisin himayesinde Şeyh Cerrah Mahallesi'ne girerek Salihiye ailesinin evini yıkmak için çevreyi sardı. Bunun üzerine aile fertleri tüp gazlarla çatıya çıkarak evi patlatma tehdidinde bulundu.

Eve baskın düzenleyen işgal güçleri, aralarında çocuk, kadın ve yaşlıların da bulunduğu 17 kişiyi alıkoydu. Aile fertlerinin evden çıkarılmasının ardından işgal belediyesi, evi yıktı. Mahmud Salihiye’nin ifadesiyle işgalciler, Salihiye ailesine “ikinci Nekbe’yi yaşattı”.

İşgal güçlerinin, Salihiye ailesiyle dayanışma içine girilmesine ve çevredeki insanların destek vermelerine engel olmak amacıyla evin çevresini tamamen kuşatmaya aldıkları ve Şeyh Cerrah Mahallesi'ne çıkan bütün yolları kapattıkları belirtildi.

SİYONİST MİLLETVEKİLİNDEN YIKIMA TEPKİ

İşgal rejimindeki koalisyon hükümeti ortaklarından sol eğilimli Meretz Partisi Milletvekili Mossi Raz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, işgal belediyesinin polis koruması ve desteğinde Salihiye ailesinin evini yıkmasına tepki gösterdi.

Raz, "İsrail güçlerinin hırsızlar gibi gece yarısı Salihiye ailesini donmuş sokağa atmak için geldiğini utançla yazıyorum. İşte Doğu Kudüs’te Filistinlilerin yaşamı böyle görünüyor." ifadelerini kullandı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir