• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Çin: ABD'nin birçok gizli hapishanesi var Guantanamo buzdağının sadece görünen kısmı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, yaptığı basın toplantısında ABD'yi Guantanamo Körfezi'ni derhal kapatmaya ve mahkumlara işkence yapan herkesi adalete teslim etmeye çağırdı.

Wenbin, "Guantanamo Körfezi insan hakları tarihinde kara bir sayfadır. Amerikan tarafı defalarca hapishaneyi kapatma sözü verdi ancak bugün, aradan geçen 20 yıla rağmen 39 kişi hala Guantanamo'da tutuluyor." dedi.

Wenbin, "Aslında tüm dünyada ABD tarafının oluşturduğu gizli hapishaneler var; Guantanamo buzdağının sadece görünen kısmı. ABD, eylemlerini yeniden gözden geçirmeli, Guantanamo hapishanesini ve dünyaya dağılmış gizli hapishanelerini derhal kapatmalı. Ayrıca keyfi tutuklamaları, mahkumlara kötü muameleyi ve diğer vahşeti durdurmalı. Mağdurlardan özür dilemeli ve zararlarıı tazmin etmeli. İşkence emri verenleri ve uygulayanları adalete teslim etmelidir." ifadelerini kullandı.

Müslümanlara yapılan işkencelerle gündeme geldi

Resmi olarak Guantanamo Körfezi veya NSGB Deniz Karakolu olarak bilinen Guantanamo Körfezi Deniz Üssü, Küba'nın güneydoğu ucundaki Guantanamo Körfezi kıyısında 45 mil karelik kara ve su üzerinde bulunan bir ABD askeri üssüdür.

Guantanamo Körfezi, 2002 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush tarafından kuruldu. ABD, Afganistan başta olmak üzere işgal ettiği İslam coğrafyasında yaptığı baskınlarda yakaladığı Müslümanları bu kampa nakletti ve akılalmaz işkenceler yaptı.

Geçmişte, Guantanamo hapishanesinde birkaç yüz mahkum vardı. Oradaki mahkumlar aslında yasal bir boşluk içinde bulunuyor. Ocak 2009'da, görev süresinin başlamasının hemen ardından Barack Obama, özel hapishanenin 12 ay içinde kapatılmasına yönelik bir kararnameyi imzaladı. Buna rağmen, Guantanamo kampı bugün hâlâ varlığını ve insan hakları ihlallerini sürdürüyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir