• DOLAR 35.392
  • EURO 36.514
  • ALTIN 2999.93
  • ...
Kitap fiyatlarının artmasıyla birlikte öğrenciler ikinci el kitaba yöneliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son zamanlarda kâğıt fiyatlarına gelen zamlarla birlikte kitap maliyetleri arttı. Bu artış fiyatlara yansırken kitapçı esnafı, üniversite öğrencileri ve sınava hazırlanan öğrenciler kitap fiyatlarındaki güncellemelerden bir hayli etkilendi.

Esnaf son zamlarla birlikte siftah dahi yapamadığını dile getirirken, öğrencilerin sıfır kitap alamadığı için ikinci el kitaba yönlendiğini dile getirdi.

Kitabevi ve sahaf esnafı kâğıt fiyatlarındaki artışa müdahale edilmesi ve esnafın desteklenmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul'un Kadıköy ilçesinde bulunan Akmar Pasajı esnafı İLKHA’ya yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Pasajda uzun yıllar esnaflık yapan esnaflardan Yüksel Turan, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumda bütün sektörler gibi kitap ve matbaa sektöründe de ciddi anlamda sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.

"Bu artış TÜİK'in açıkladığı normal enflasyona göre de değil, çok üstündedir."

 

Sorunun temel sebebinin kâğıt fiyatlarının artması olarak belirten Turan, "Nihayetinde ülkemizde kâğıt üretimi çok azdır. Yurtdışından dolara endeksli geldiği için kâğıt fiyatlarının artmasıyla kitap fiyatlarında da ciddi bir artış oldu. Bu artış TÜİK'in açıkladığı normal enflasyona göre de değil, çok üstündedir. Örnek verecek olursak eylül ayında 40-45 liraya sattığımız bir kitap bugün 130-140 lira civarına çıktı. Enflasyonun yükselmesi, fiyatların zamlanmasıyla beraber bence burada sektörü elinde tutan bazı kurumların işgüzarlığı, fırsata çevirme arzusu da var. Bunun ciddi anlamda daha iyi denetlenmesi, kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"Pasajın içinde yaklaşık 40-45 esnaf var, bu esnafların birçoğunu işini gücünü doğru dürüst yapamıyor."

Öğrencinin kitap almakta zorlandığını belirten Turan, "Yardımcı kaynaklarda, normal okuma kitaplarında, araştırma ve bilimsel kaynaklarda, kültürel kaynaklarda öğrenci bir kitabı tedarik etmek için ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Üç kere düşünüp bir kere alıyor. Bu durumda öğrenciyi alternatiflere yönlendiriyor. Acaba kitabı ikinci el bulabilir miyim ya da buralara gelerek daha indirimli bulabilir miyim diye.

Raflardaki her bir ürüne ayrı ayrı normal piyasa fiyatına göre indirim yapıyoruz. İndirim yapmamızın sebebi müşterinin ayağı buralara alışsın, buradan sürekli alışveriş yapsın, buralarda döngü sağlayalım ama artan maliyetler, talebin azalması, öğrencinin almakta güçlük çekmesi bizi de ciddi anlamda çok zor durumda bırakıyor. Burada pasajın içinde yaklaşık 40-45 esnaf var, bu esnafların birçoğu işini gücünü doğru dürüst yapamıyor. Daha iyisinin olması için gayret ediyoruz, mücadele ediyoruz. Her sabah besmele ile dükkanımızı açıyoruz, akşama kadar gelen her müşterimizle tek tek ilgileniyoruz, ikinci el kitap bulmaya çalışıyoruz. Eskicilerden, çöplerden, okullardan ikinci el kitap edinerek en azından piyasayı bir şekilde canlandırmaya, dükkânı çevirmeye çalışıyoruz ama belli bir yere kadar gidiyor." diye konuştu.

"Üniversite öğrencileri 850 lira Öğrenim Kredisi alıyorlar ama 4 tane üniversite kitabını üst üste koyduğunuz zaman 800 lirayı geçebiliyor"

Öğrenciler için de durumun zor olduğunu, öğrencilerin alması gerektiğinden daha az kitap aldığını ya da ikinci el kitaba yöneldiğini belirten Turan, "2-3 kaynak alması gereken öğrenci bazen bir kaynak alıyor. Bir kaynak alması gereken öğrenci bunun ikinci elini bulmaya çalışıyor. Yarı yazılı olsa da biz siler tekrar kullanırız diyorlar. Nihayetinde öğrencilerin bütçeleri bellidir. Üniversite öğrencileri 850 lira civarı Öğrenim Kredisi alıyorlar ama 4 tane üniversite kitabını üst üste koyduğunuz zaman 800 lirayı geçebiliyor. Bir üniversite öğrencisinin ciddi anlamda araştırma yapması bunun için kaynaklar bulması, okuma yapması lazım, gerçekten öğrenciler için de süreç çok zor. Bizim için de süreç çok zor sadece biz ve öğrenciler birbirimize destek olamaya çalışıyoruz. Mutlaka öğrencilerin, işverenlerin, dükkân sahiplerinin desteklenmesi gereken bir süreçten geçiyoruz." diye belirtti.

"Kitapçılara girdiğinizde gerçekten bir yalnızlık görüyorsunuz"

Toplumda kitap alma oranı çok düşük olduğuna dikkat çeken Turan, "Kadıköy'deki çarşıya, mağazalara bakın her mağazadan bir talep vardır. Takıcılara, kahvecilere, lokantalara, kafelere bakın ama kitapçılara girdiğinizde gerçekten bir yalnızlık görüyorsunuz. Bir boşluk görüyorsunuz çünkü insanların kitaba olan talebi en son gelen taleplerden biridir. Bunu canlandırmaya çalışıyoruz, bir taraftan ayakta kalmaya, ürün bulmaya çalışıyoruz. Bazı yayınevleri şu an kâğıt fiyatlarından ürün dahi basamıyorlar. Biten ürünlerinin basamıyorlar." şeklinde konuştu.

"Bu süreçteki artışlardan öğrenciler genelde ikinci ele yönelmek zorunda kalıyor."

 

Kâğıt fiyatlarında büyük bir artış olduğu için kitap fiyatlarının sürekli zamlandığını söyleyen başka bir esnaf Adem Yıldırım ise şunları söyledi:

"Sabahın 9'unda buraya geliyoruz, saat 12 oldu daha dükkânımızda siftah yok. Gelen vatandaşların hepsi fiyatlarda çok büyük bir artışı olduğu için 'biz bunu alamayız' diyerek geri dönüyorlar. Bu süreçteki artışlardan öğrenciler genelde ikinci ele yönelmek zorunda kalıyor. Başka bir seçenek kalmadığı için yöneliyorlar. Bir tane test kitabı ortalama 100-150 liradır. Üniversite kitaplarını söylersek, her iki haftada bir zam geliyor. Ortalama yüzde 150'ye yakın bir zam geldi. Öğrencilerin hepsi bundan şikâyet ediyor. Sonuç olarak bizde satış yapmada baya bir zorluk çekiyoruz. Her kitabın da ikinci eli olmuyor. Mecbur sıfır almak zorundalar ama 3 kitap ortalama 700-800 lirayı buluyor. Öğrencilerin buna gücü yetmiyor." (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir