Gece yarısından sonra canlı müzik yasaklandı
Çevresel gürültünün değerlendirilme kriterlerindeki değişiklikle açık ve yarı açık ‘eğlence’ yerlerinde saat 24.00'ten sonra canlı müzik yayını yapılmasına dair yasak Resmi Gazete'de yayımlandı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca hazırlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi. Buna göre açık ve yarı açık ‘eğlence’ yerlerinde gece yarısından sonra canlı müzik yasaklandı
TÜM CEPHELERİ İLE TAVANI KAPATILACAK
Buna göre, “çok hassas” kullanım alanlarındaki mevcut açık ve yarı açık ‘eğlence’ yerlerinin bir yıl içerisinde tüm cepheleri ile tavanının kapalı hale getirilmesi gerekecek. Açık ve yarı açık yeni ‘eğlence’ yerlerinin kurulmasına izin verilmeyecek.
GECE YARISINDAN SONRA CANLI MÜZİK YASAKLANDI
“Hassas” kullanımların bulunduğu alanlarda faaliyet gösteren açık ve yarı açık ‘eğlence’ yerlerinde de 24.00-07.00 saatlerinde canlı müzik yayını yapılması yasaklandı. Canlı müzik yayınına izin verilen saatlerde ise yönetmelikle belirlenen sınır değerleri sağlayacak şekilde faaliyetler sürdürülebilecek. Kapalı bölümler, açılır-kapanır özellikli olmayacak.
ÇOK HASSAS KULLANIMLARIN BULUNDUĞU ALANLARDA 24 SAAT YASAK
Ayrıca yönetmelikte yapılan bir başka düzenlemeyle “çok hassas” kullanımları etkileyebilecek şekilde yakınında, bitişiğinde, altında veya üstündeki alanlarda konser, gösteri, miting, tören, festival ve benzeri açık hava faaliyetleri gerçekleştirilemeyecek. “Hassas” ve “az hassas” kullanımların bulunduğu alanlarda konser, gösteri, miting, tören, festival ve benzeri açık hava faaliyetlerinin de 24.00-07.00 saatlerinde yapılması yasaklandı.
NERELERİ KAPSIYOR?
Bu alanlarda açık hava faaliyetlerine, çevresel gürültüye maruz kalan kişilerin ve yaşanan şikayetlerin yoğunluğu göz önünde bulundurularak, İl Mahalli Çevre Kurul Kararı ile hem alan sınırlaması getirebilecek hem de 24.00-07.00 saatleriyle sınırlı olan yasağın süresi uzatılabilecek.
Yönetmelikte geçen “çok hassas” kullanımlar; konut, hastane, çocuk ve yaşlı bakımevleri, yatılı eğitim kurumları ve öğrenci yurtlarını kapsarken “hassas” kullanımlar; otel, okul ve dini tesisleri, “az hassas” kullanımlar ise idari ve ticaret binaları, çocuk bahçeleri, oyun alanları ve spor tesislerini kapsıyor.