• DOLAR 34.615
  • EURO 36.236
  • ALTIN 2924.103
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dolar kurunun yükselmesiyle gıdadan inşaat malzemelerine kadar birçok üründe fiyat artışına gidilmesi, bölgede çok sayıda sektörde olumsuzlukların yaşanmasına neden oldu. Halkın bir zamanlar en fazla yatırım yaptığı inşaat sektörü yaşanan ekonomik sebepler dolayısıyla tam bir durgunluğa girmiş durumda.

Batman'daki inşaat sektörü temsilcileri, inşaat malzemelerinde fiyatların düşmesi için hükümetin duruma müdahale etmesi gerektiğini belirterek aksi halde inşaat sektörünün tamamen durabileceğini ifade etti.

Birçok üründe yaşanan artış gibi inşaat sektöründe de büyük fiyat değişikliğinin yaşandığını söyleyen inşaat sektörü temsilcilerinden Nezir Oğuz, inşaat malzemelerinde yaşanan yüzde 100'ün üzerindeki artıştan dolayı işlerinin neredeyse yüzde 80 düştüğünü belirtti.

6 ay önce inşaatlarda kullanılan demirin tonu 7 bin lira civarındayken dövizde yaşana dalgalanmalardan dolayı 14 binlere kadar çıktığını belirten Oğuz, "Şu anda ise demirin tonu 11 bin lira seviyelerindedir. Çimentonun torbası ise 22 liradan 44 liraya çıkmış durumda. Yaşanan bu artış inşaat sektörünü çok etkiliyor. Daha önce haftada 2 kamyon çimento ve 4 kamyon demir satarken şu anda her birinden bir kamyon ancak satabiliyoruz." ifadelerini kullandı.

"İnşaat yapımı yüzde 70 düştü"

Nezir Oğuz

İnşaat sektörünün Batman ve Güneydoğu için büyük bir iş imkânı sağladığının altını çizen Oğuz, "İnşaat sektöründe başta demir ve çimentoda yaşanan artışlardan müteahhitler çok etkilendiği için daha önce 500 bin lira olan dairelerin fiyatı 900 bin ile 1 milyon TL arasına kadar çıkmış durumda. Milletin alım gücü olmadığı için daire satışları durma noktasında ve müteahhitler inşaat yapamayacak duruma geldiler. Şu anda işlerimiz nedeyse yüzde 70 azalmış durumda. Şayet durum böyle giderse 3-4 ay içinde işlerimiz tamamen duracaktır. Devletten inşaat sektörüne el atmasını ve fabrikaların fiyat indirimine gitmesini sağlamalıdır. Fiyatlar düşerse piyasa açılır millet de iş yapacaktır." dedi.

"Batman nüfusunun yüzde 30'u inşaat sektöründe çalışıyor"

Şahin Yeşilırmak

Demir ve çimento fiyatlarının bir yıl içerisinde 3 kat artığını ifade eden inşaat malzemesi tedarikçisi Şahin Yeşilırmak ise şunları söyledi:

İnşaat malzemelerine 7-8 ay önceki fiyatlara nispeten şu da neredeyse 3 katı bir artış var. Yaşanan artışlardan kaynaklı inşaat sektöründeki bütün müteahhitler zararla çalışmak zorunda kaldılar. Çünkü ellerindeki projeleri bitirmek adına devam ediyorlar. İnşaat sektörü birçok iş gücünün olduğu bir sektördür. Batman nüfusunun neredeyse yüzde 25-30'u işçi olarak inşaat sektöründe çalışıyor. Aynı zamanda esnafların da belki yüzde 40'ı yine inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. Bu da demek gösteriyor ki Batman piyasalarının yüzde 50'sine yakını inşaat alanıyla birebir iç içedir.

"İnşaat sektörü ülke ekonomisini yüzde 60 etkiliyor"

İnşaat sektöründeki maliyetlerin artışı kimi firmanın iş durdurmasına kimi firmalarınsa inşaat projelerinin ertelenmesine sebebiyet verdiğini belirten Yeşilırmak, bu durumun inşaatlarda çalışacak insanların da işsiz kalacağı anlamına geldiğini ifade etti.

Yeşilırmak, "Fiyat artışlarıyla birlikte inşaat ürünleri satan fabrika, firma ve bayilerin de malzeme satamayacağı anlamına geliyor. Türkiye'de ticaret piyasasının yüzde 50-60'ı inşaat sektörünün üzerinde dönüyor. İnşaat sektörünün durması demek Türkiye ekonomisinin durması demektir. Bu ekonomik süreçte inşaat sektörünün sekteye uğraması binlerce insanın işsiz kalması ve beraberinde çok ciddi ekonomik geçim sıkıntılarının yaşanmasına sebebiyet verecektir. Çözüm olarak kesinlikle artan fiyatların mümkün mertebe düşürülmesi ve fiyatların sabitlenmesi gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

"İnşaat sektörünün tekrar canlanması için fiyatların düşmesi gerekir"

Zübeyir Çınar

20 yıldır çimento ve inşaat malzemeleri işinde hamallık yaptığını belirten Zübeyir Çınar ise şunları kaydetti:

"Şu ana kadar böyle bir ekonomik kriz görmedim. Eskiden haftada 3 kamyon çimento indiriyor ve çocuklarımızın geçimini sağlıyorduk. Şu anda ise eskisi gibi iş yok ve her şeyin fiyatı çok yükselmiş durumda. İnşaat sektörü durduğu için kalıpçıların çoğu çalışmadığı için artık geçimlerini sağlayamaz duruma geldiler. İnşaat sektörünün tekrar canlanması için fiyatların düşmesi gerekmektedir." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız