• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Küf yersek ne olur? Sağlığa zararlı mı, faydalı mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Genellikle yiyeceklerin üzerinde gördüğünüz ve "küf" olarak adlandırılan renkli kısımlar, buna neden olan mantarların üreme hücreleridir.

Küfe neden olan mantarların geri kalanı ise, besinlerin içerisine doğru, dallanıp saçaklanarak gider ve çıplak gözle görülmeleri de çok zor.

Yani, yiyeceklerin üzerinde gördüğünüz küf, "buz dağının sadece görünen yüzü" olduğu için, o kısmı kesip atmanız, mantarlardan tamamen kurtulmuş olmanız demek değildir. Eğer böyle bir uygulama yapıyorsanız, muhtemelen bol bol küf yiyorsunuz demektir.

Peki küflü gıda tüketirsek ne olur? Küflü gıdalar vücuda ne gibi zarar verir?

BAZI KÜFLER KARACİĞERİNİZE ZARAR VEREBİLİR

Küf üzerinde bulunan toksik kimyasallar vardır ve karaciğer hasarı, kusma, mide bulantısı, ishal gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlüyse organlarınız o kadar az etkilenir. Neyse ki, küflü yiyeceklerin hepsi bu kimyasalı üretmiyor. Ancak yer fıstığı ve mısırda bulunabiliyor.

KÜFÜN İÇİNDEKİ BAKTERİ GIDA ZEHİRLENMESİ SEMPTOMLARINI TETİKLEYEBİLİR

Küflü ekmek yediğinizde kusma, ishal gibi belirtiler görebilirsiniz. Ancak bu durumla her zaman karşılaşmak mümkün değil. Yani yediğiniz yiyecekteki bakteri türüne ve miktarına bağlı.

KÜFE ALERJİNİZ OLABİLİR

Yiyeceklerde bulunan küflere alerjik reaksiyon gösteren bazı insanlar var. Bu konuda hassassanız uzak durmalısınız, yanlışlıkla yerseniz derhal doktorunuzla görüşmelisiniz. Alerjik reaksiyon belirtileri ise şöyledir:

Kaşıntılı ve sulu gözler
Kurdeşen veya kızarıklık
Hırıltı
Burun akıntısı veya tıkalı

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri