• DOLAR 32.567
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2448.287
  • ...
Uzmanlar: Uç kısmı dar ve topuklu ayakkabılar zararlı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, uç kısmı dar ve topuklu ayakkabı kullanılması sonucu oluşan morton nöroma rahatsızlığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylaştı.

Sinirlerde şişme ve genişleme oluşuyor

Morton nöromanın ön ayak ve parmaklarda ağrı etkisi oluşturduğunu belirten Duman, "Ayak parmakları arasındaki sinirlerde şişme ve genişleme meydana geliyor. En sık yerleşim yeri ayağın 3’üncü ve 4’ncü tarak kemikleri arasındadır. Temel şikayet dar burunlu ve topuklu ayakkabı giyilmesi sonrasında parmaklarda hissedilen yanıcı ve zonklayıcı ağrıdır. Ayakkabı çıkarılınca ağrıda azalma bazen de parmaklarda hissizlik oluşabilir." dedi.

Orta yaşlardaki kadınlarda sık görülüyor

Genelde orta yaşlardaki kadınlarda daha sık görüldüğünü ifade eden Duman, "Uç kısmı dar ve topuklu ayakkabı kullanan kişilerin ayaklarındaki 4’ncü ve 5’inci tarak kemiklerinin sıkışması sonrasında parmağa giden sinirlerde sıkışma, mikrotravma ve dejenerasyon meydana geliyor. Tekrarlayan mikrotravmalar sonrasında sinirde topaklaşma yani, nöroma oluşuyor. Topuklu ve dar uçlu ayakkabı kullanımı, mikrotravma ve tarak kemiklerinin sıkışmasına sebep olduğu için nöroma oluşmasına zemin hazırlıyor. Topuklu, uç kısmı dar ve yumuşak tabanlı ayakkabılar tercih edilmemeli. Uç kısmı dar olmayan topuksuz ve sert tabanlı ayakkabı ile birlikte içinde tarak kemiklerini destekleyen ped kullanılabilir." diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir