• DOLAR 32.452
  • EURO 34.753
  • ALTIN 2436.25
  • ...
Çiftçilerin kredi borçları hakkında soru önergesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MERSİN - CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersinli çiftçilerin Ziraat Bankası`ndan aldığı kredileri geri vermemesi sonucu topraklarına el konulmasını TBMM`ye taşıdı. Atıcı, Başbakan Erdoğan`ın cevaplaması için soru önergesi verdi.
 
Atıcı yaptığı açıklamada, "Tarımsal ve/veya hayvancılık faaliyetinde bulunan çok sayıda çiftçimiz işlerini yürütebilmek ve geçimini sağlayabilmek için T.C. Ziraat Bankası`ndan kredi kullanarak borçlanmıştır. Tarım ve hayvancılık politikalarının küçük ve orta ölçekli üreticilerin aleyhinde uygulanması sonrasında birçok üretici, kredi borçlarını ödeyemez duruma düşürülmüştür. Zaman zaman altyapı eksikliği, zaman zaman ekolojik dengenin (çevre dengesi) tahribatının yansımaları olarak ortaya çıkan sel ve diğer iklimsel felaketler sonrasında çiftçilerimiz daha da zor duruma düşmüş ve iflas ederek geçinemez duruma düşmüştür. T.C. Ziraat Bankası`nın zor durumdaki çiftçilerin borçlarına karşılık tarlalarını veya diğer ipoteklerini, icra yolu ile sattığı bilinmektedir" diye belirtti.
 
Atıcı, Başbakan Erdoğan`ın cevaplaması için şu soruları TBMM Başkanlığı`na sundu:
 
"Mersin İli`nde Ziraat Bankası tarafından kaç çiftçiye tarım ve/veya hayvancılık kredisi alacak takibi yapılmaktadır? İcra yolu ile kaç satış işlemi yapılmıştır?
 
Türkiye genelinde Ziraat Bankası`ndan tarım ve/veya hayvancılık kredisi kullandıktan sonra ödeme güçlüğüne düşen ve takibe alınan kaç üretici vardır? İpoteği icra yolu ile satılan kaç üretici vardır?
 
Türkiye genelinde Ziraat Bankası`nın tarım ve/veya hayvancılık kredilerinden geri dönmeyen kredi tutarı kaç liradır? Takipteki kredi tutarı kaç liradır?
 
Ziraat Bankası`nın tarım ve/veya hayvancılık kredilerinden geri dönmeyen kredileri, kaç özel ve tüzel üreticiyi ilgilendirmektedir? Kaçı küçük işletmedir?
 
Mersin`de doğal afete uğramış ve Ziraat Bankası`na borcu olan çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi veya silinmesi yönünde herhangi bir hazırlığınız var mıdır?" (Osman Öksüz - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir