• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Gaziantep’te ayakkabı fuarı açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu, Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Gaziantep Sayacılar Odası'nın destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından gerçekleştirilen fuarın 32’incisi düzenleniyor.

Gaziantepli firmaların yanı sıra Adana, Bursa, Çankırı, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Mersin, Osmaniye, Samsun, Şanlıurfa ve Diyarbakır'dan 300 firma ve 1000 markanın temsil edildiği fuar, Suriye, Irak, İran, Fas, Sudan, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Filistin ve Uganda'dan da ziyaretçileri ağırlıyor.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) kapılarını ziyaretçilerine açan fuarın açılışına katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep’in üretim ve ihracat yıldızı olan bir şehir olduğunu söyledi.

Gaziantep’in üretkenliği, azmi ve gayreti ile öne çıktığını, işçisinden iş adamına, gencinden yaşlısına kadar ülkesi ve şehri için katma değer üretme anlayışına sahip bir şehir olduğunu kaydeden Bakan Gül, “Gaziantep hem ülkemiz hem bölgemiz hem de dünyada model olan bir şehir. 32’inci ‘Uluslararası Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi Yaz Fuarı’na (GAPSHOES) yurt dışından da yoğun bir katılımın olması bizleri gururlandırdı ve memnun etti.” dedi.

“Gaziantep Türkiye’nin kalkınma sürecine büyük katkı sağlıyor”

Fuara katılımın çok yüksek olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını kaydeden AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Gaziantep’in Türkiye’nin en büyük ayakkabı, terlik ve saraciye üreticisi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirterek, şunları söyledi:

“Sadece ayakkabı sektörü ile değil diğer sektörlerimizle, Türkiye’nin kalkınma sürecine en fazla katkıyı koyan illerden birisi olma özelliğimizi de artırıyoruz. İnşallah bu yılı 10 milyar dolar ihracat hedefini geçerek bitireceğiz. Hem üretimin hem istihdamın devamı hem de yeni istihdamları kazandırmanın çabası ve gayreti içerisinde olacağız. Gaziantep’imizi her gün her alanda inceleyerek, milletvekili arkadaşlarımızla bir araya gelerek her alandan her kesimden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Bunları ilgili bakanlıklarımıza taşıyoruz. Sorunları en asgari seviyeye indirme noktasında elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Gaziantep’in ayakkabı sektörü şu anda Türkiye’nin ihracatında yüzde 15 paya sahip. Önümüzdeki 3 yıl içinde Gaziantep ayakkabı ihracatında ülkemizin ihtiyacının yüzde 50 kapasitesini sağlayacak kapasiteye sahip olacak. Biz sektörün her zaman yanındayız. Sizlere her zaman destek olacağız.”

“Fuarlar istihdamın, üretimin, ticaretin ve ihracatın kültürüdür”

Dünya genelinde yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı ülkelerin bir belirsizlik içerisinde olduklarını dile getiren AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da “Uluslararası Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi Yaz Fuarı”ndaki doluluğun mutluluk verici olduğunu ifade etti.

Gaziantepli sanayicilerin kriz döneminde krizi yöneterek büyüdüğünü kaydeden Erdoğan, “Fuarlar istihdamın, üretimin, ticaretin ve ihracatın kültürüdür. Gaziantep özellikle ayakkabı fuarında ikinci sıradadır. Biz her zaman sanayicimizin yanındayız. Çünkü sizler istihdam yapıyorsunuz. Biz sizin hizmetkarınız olarak yanındayız ve bundan sonra daima yanında olacağız. Fuarımızın hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

“Sanayicilerin en önemli sorunu kalifiye iş gücü”

Gaziantepli sanayicilerin en önemli sorununun kalifiye iş gücü olduğunu söyleyen Gaziantep Valisi Davut Gül de bu sorunu meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezileri ile aşmaya gayret gösterdiklerini kaydetti.

Bu amaç doğrultusunda meslek liselerinin yanında mesleki eğitim merkezlerinin de sayısının arttığına dikkat çeken Gül, “3 yıl önce 5 tane olan mesleki eğitim merkezimizin sayısı 56’a çıktı. Öğrenci sayımız 10 bin 100 ve bu konuda Türkiye ikincisiyiz. Bu konudaki bir başka önemli husus ise mesleki eğitim merkezilerinin içinin doldurulması ile alakalı. Milli Eğitim Bakanlığımız mesleki eğitimde hem insanlarımıza hem de işletmelere önemli avantajlar sunuyor.” ifadelerini kullandı.

“Bu şehir başkalarının hamallığını yapamaz”

Gaziantep’in 100 yıl önce Antep Savunmasında aldığı ilhamla şartlar değişse bile bu coğrafyada güçlü olmaya gayret gösterdiğini söyleyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu şehrin her noktada katma değer üretmesi lazım. Biz markalaşmazsak katma değer üretemeyiz. Burada hak ettiğimiz noktaya gelemeyiz. Başkalarının hamallığını yaparız. Bu şehir başkalarının hamallığını yapamaz. Bu şehir her noktada katma değer üretip, bunun altından çıkacak güce, kudrete ve iktidara sahiptir.” diye konuştu.

Ayakkabı ve terlik üretiminde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden birisi olan Gaziantep’in sektördeki payını her geçen yıl artırdığını ifade eden Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi de bu yılın ocak-ekim döneminde Gaziantep’ten 139 milyon 421 bin dolar ayakkabı ihracatı gerçekleştirildiğini söyledi.

Gaziantep’in ihracatta 10 milyar dolar hedefine adım adım yaklaştığını ifade eden Ünverdi, bu konuda kararlı olduklarını belirtti.

“AB ve ABD pazarları daha avantajlı hale geldi”

Hammadde konusunda yaşanan sorunlara, girdi maliyetlerindeki artışlara ve bunların sektör üzerinde oluşturduğu baskılara da değinen Ünverdi, şunları kaydetti:

“Hammade konusu, girdi maliyetlerindeki artışlar, kayıt dışılığın getirdiği haksız rekabet, yetişmiş eleman bulmakta yaşanan güçlükler, ucuza yapılan üretimlerin sektör algısına olumsuz yansımaları gibi tüm sektörlerimizde olduğu gibi benzer problemler ayakkabı sektöründe de maalesef yaşanıyor.  Bu noktada da sektörel bağların güçlenmesi, ortak hareket edebilme kültürünün geliştirilmesi, kurumsallaşma ve gerektiğinde lobi faaliyetlerinin yürütülmesi gibi çalışmalar yapmalıyız.”

Ayakkabı fuarının Anadolu'daki ayakkabı sektörünün en büyük buluşmasına ev sahipliği yaptığını kaydeden Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, yaptıkları çalışmalar ve fuarlar ile sektör temsilcilerinin her daim yanında yer aldıklarını söyledi.

Çobanbey’deki üretimin sektörde haksız rekabete neden olduğu ve krom deri üretimi nedeniyle ayakkabı derisi bulmakta güçlük yaşadıklarını ifade eden İnce, Gaziantep firmalarının sektörde bütün dünya pazarlarına ulaşabilmesini sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

AKORT Fuarcılık Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Akkaya da değişen ve dönüşen dünya ticaretinde yarıştan kopmamak adına nitelikli üretim ve güçlü lojistiğin öne çıktığı bu dönemde Gaziantep’in ayakkabı ve terlik sektöründeki gücünü ve potansiyelini uluslararası ve marka fuar olan GAPSHOES ile bir kez daha dünyaya ispatlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından fuarın açılışını gerçekleştiren Bakan Gül ve protokol üyeleri, firmaların stantlarını ziyaret ederek “hayırlı olsun” dileklerini ilettiler. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir