• DOLAR 32.468
  • EURO 34.703
  • ALTIN 2436.26
  • ...
Cezaevindeki yaşlılara ceza indirimi teklifi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK - BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanununun 107. Maddesinin 5. fıkrasında değişiklik yapılması için kanun teklifi verdi.
 

TBMM Başkanlığına verilen teklifte, cezaevinde bulunan yaşlıların her bir günün 2,3, 4 ve 5 gün sayılması istendi.
 

Türkiye`de cezaevinde bulunan ve yaşı ilerlemiş yüzlerce mahkum bulunduğu hatırlatılan teklifte, "Şu anda Batman M tipi cezaevinde yatmakta olan Elfo Ürper 79 yaşında Şırnaklı bir hükümlüdür. 8 yıl önce 18 yıllık hapis cezasına çarptırılmıştır ve o zamandan beri cezaevinde tutulmaktadır. Elfo Ürper ilerlemiş yaşına rağmen, cezasının tamamlanması için cezaevinde 7 yıl daha kalacaktır. Özcesi, ortalama insan yaşamının 75 olduğu Türkiye`de Elfo Ürper 86 yaşına kadar cezaevinde tutulacaktır. Bu durumda Evrensel İnsan Hukuku açısından değerlendirdiğimizde "Yaşam Hakkı"nın dahi ihlal edildiği söylenebilecektir.
 

Yaşa bağlı sorunların cezaevinin olumsuz koşulları karşısında daha da artabileceği ve yaşlanmış kişilerin hâlihazırda cezalarının büyük bir kısmını da çekmiş oldukları düşünüldüğünde 55 yaşını aşmış kişilerin cezaevinde kaldıkları her günün 2 gün sayılması, 65 yaşını aşmış kişilerin cezaevinde kaldıkları her günün 3 gün sayılması, 75 yaşını aşmış kişilerin cezaevinde kaldıkları her günün 4 gün sayılması ve 85 yaşını aşmış kişilerin cezaevinde kaldıkları her günün 5 gün sayılması ile ilgili olan böylesi bir düzenleme yerinde olacaktır. Aksi halde yaşı ilerlemiş kişilerin cezaevlerinde yaş faktörü dikkate alınmaksızın tutulmaları cezanın amacını aşan ve hak ihlali yaratan bir durum olarak kalacaktır." denildi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir