• DOLAR 32.556
  • EURO 35.001
  • ALTIN 2448.464
  • ...
Boşanmaları önlemek için aile büyükleri arabuluculuk yapmaları gerekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de her üç evlilikten biri boşanmayla sonuçlanıyor. Evlenen çiftler, kısa sürede farklı nedenlere bağlı olarak boşanma kararlarını alıyor.

 

Toplumun yapı taşını oluşturan aile kurumunun dağılması, toplumda olumsuz etki oluşturuyor. Sağlıklı bir toplumun oluşması, erdemli ve ahlaklı bir neslin yetişmesine bağlı olduğunu dile getiren uzmanlar, boşanmaların önüne geçilmesi gerektiğini belirtiyor.

Aile yuvalarının dağılmaması için arabuluculuk yapılması gerektiğini dile getiren Geylani, boşanmaların toplumlarda travmalara neden olduğunu belirtti.

Aile yuvalarının devamı için arabuluculuk yapılmalı

Geylani, "Bugün ailelerde problemler var. Ailelerin bu problemlerine, aile büyükleri öncülük yapması, arabuluculuk yapması lazım. Eğer kadın ve erkeğin arasında bir problem varsa hem kadın hem de erkek tarafının büyükleri bunu kendi aralarında soruşturup, ortak noktada anlaşmaları gerekiyor." dedi.

İslam, boşanmayı hoş görmüyor

Boşanmak, İslam'ın hoş görmediği bir davranış olduğunu hatırlatan Geylani, "Allah, helaller arasında en fazla buğz ettiği şey boşanmadır. Boşanma, İslam'ın güzel görmediği, uygun görmediği bir davranıştır. Ailede arabuluculukla birlikte ailenin çok sabırlı olması lazım. Evde eşler, birbirine tahammül etmeli, karşılıklı sabırla yuvanın devamını sağlamaları lazım." diye konuştu.

Aileler birbirine karşı tahammül göstermeli

Nikah öncesi çiftlere tavsiyelerde bulunduklarının altını çizen Geylani, şunları söyledi:

Müftülüğümüzde kıyılacak nikah öncesi gelin ve damat adaylarımıza tavsiyelerde bulunuyoruz. Kendilerine hayatta başka bir dönem başladığını, evliliğin sorumluluk, mesuliyet olduğu tavsiyesinde bulunuyoruz. Dolayısıyla yuvayı kurarken birbirinize karşı saygılı, hürmetli olun, sinirlenmeyin, hangi taraf sinirlenirse öteki taraf sabır göstersin nasihatinde bulunuyoruz.

Evlilikle maddiyat üzerine kurulmamalı

"Yuvada huzurun sağlanması için de İslam'ın güzelliklerinden haberdar olmamız lazım." diyen Geylani, evliliklerin maddiyat üzerinde kurulmaması gerektiğini söyledi.

Ailelere israftan kaçınılması çağrısında bulunan Geylani, "Evde israfa fırsat vermemeliyiz. Komşuda var bende yok kavgasında olmamalıyız. İktisadi davranmalıyız. Bunlar uygulandığında insanın dünyası da ahireti de cennet olur. Maddiyat üzerinde yuva kurulduğu zaman bir iki ay sonra boşanmalar başlıyor. Boşanmaların sebeplerinden birisi de israf ve lükse bağlı olarak ekonomi sıkıntılardır. Evlerde iyi bir nesil yetiştirilirse inşallah milletine ve ülkesine fayda verir. Burada anne ve babaların sorumluluğu var. Peygamber Efendimiz, 'Hepiniz çobansız, hepiniz güttüğünüzden mesulsünüz.' buyuruyor. Her birimiz evde sorumluyuz." ifadesini kullandı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir