• DOLAR 32.33
  • EURO 35.202
  • ALTIN 2245.523
  • ...
Bedava peynir sadece fare kapanında olur!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol-Doğruhaber

Reklamsız ve ücretsiz uygulamalar nereden gelir elde ediyor?  Sosyal medyada sıkça paylaşılan ve durumu çok veciz bir şekilde özetleyen bir söz var: Eğer bir ürüne para ödemiyorsanız muhtemelen ürün sizsiniz.

Kişisel verilere de erişebilirler!

Bir grup araştırmacı WhatsApp ve iMessage'ın da bulunduğu 9 farklı mesajlaşma uygulamasının, ABD’nin iç güvenlik istihbarat servisi FBI’ya veri sağladığını ortaya çıkardı. Araştırmacıların edindiği bilgiye göre, uçtan uca şifreli olmalarına rağmen bazı durumlarda FBI’ın yazışmaları takip edebildiği belirtilirken FBI’ın şirketlerden mesajlardaki kişisel verileri isteyebileceği de vurgulandı.

FBI’ın telefon numarası, IP adresi, konum, mesaj atılma tarihi ve kişilerle ilgili bilgileri ele geçirebildiği ve gerçek zamanlı meta dataları talep edebileceği de belirtildi.

Uygulamalar neden ücretsiz?

Facebook, Twetter, İnsatgaram gibi sosyal paylaşım mecraları ücretsiz, çünkü burada kullanıcıları bir ürün gibi şirket ve kurumlara pazarlıyorlar ve reklamlardan gelir elde ediyorlar. Hatta daha da ileri giderek Amerikan seçimlerine müdahil olacak kadar çok kişisel veri depoluyorlar ve kişiye özel reklam stratejisi geliştirilebiliyorlar.

Ücretsiz, reklamsız ve güvenli mi?

Ancak Whatsapp, Signal, Telegram gibi mesajlaşma uygulamaları ise sosyal paylaşım sitelerinden ayrışıyor. Çünkü bu uygulamalar reklam yayınlamıyor. Peki nasıl para kazanıyorlar? İşte burada yazının başında bahsettiğimiz söz akıllara geliyor. Bizim kişisel verilerimizi, mesajlarımızı 3’üncü kişilerle ücret karşılığı ‘paylaşıyorlar.’ Whatsapp’ın sözleşmesindeki değişikliği onaylatmak istemesi büyük tepki çekmişti. Çünkü bunu daha önce kullanıcılarından ‘izin’ almadan yapıyordu.

Biraz daha dikkat!

Bu raporla birlikte anlık mesajlaşma uygulamalarının ne kadar güvensiz olduğu ve kullanan kişilerin daha dikkatli olması gerektiği bir kez daha ortaya konulmuş oldu.

‘Benim verilerimin ne faydası olur ki?’ diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Onlar bir kişinin dahi kişisel verilerine erişmekten mutluluk duyuyor. Bu sözü unutmamakta fayda var: Bedava peynir sadece fare kapanında olur!

Bu haberler de ilginizi çekebilir