• DOLAR 32.57
  • EURO 35.003
  • ALTIN 2451.939
  • ...
Ölümlü kazaların önüne geçebilmek için tırlara ve römorklara uygun aparatlar takmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Son olarak Bursa'da teknoloji kampına katılmak için yola çıkan ve Gebze-Orhangazi kara yolunda geçirdikleri kaza sonucunda 4 İHH çalışanı ve gönüllüsü vefat etmişti.

https://ilkha.com/guncel/ihh-uyeleri-kaza-yapti-4-kisi-hayatini-kaybetti-178863

Yine 26 Kasım'da Ağrı merkeze bağlı Aşağı Yoldüzü (Darabiya Jêre) köyü yakınlarında yol kenarına park edilmiş pancar yüklü römorka arkadan çarpan M.N.Y. yönetimindeki 04 AH 107 kamyonette bulunan aynı aileden 2'si ağır 5 kişi yaralanmıştı.

https://ilkha.com/guncel/agri-da-meydana-gelen-trafik-kazasinda-ayni-aileden-5-kisi-yaralandi-178709

Yaşanan bu kazalar, akıllara bir kez daha 'Neden tır, kamyonların kasalarının arkasında darbe emici şok tampon ya da benzer bir aygıt yok' sorusunu getirdi.

 

Doğu Anadolu Sürücüler Kursu Federasyonu Başkanı ve aynı zamanda sürüş uzmanı Kenan Çetin, römork arkalarına flaşör takılmasının zorunlu olduğunu, tır ve kamyon gibi araçların arkasına ise darbe emici şok tampon ya da benzer bir aygıtların yerleştirilmesinin ölümlü kazaları azaltacağını ifade etti.

"Trafik hayattır ve trafiğin kuralları insanların ölümünü azaltmaya en yakın bir bilgidir"

Kamyon, tır, traktör gibi araç sürücülerinin bütün kurallara dikkat etmeleri ve kurallara riayet etmeleri gerektiğini, bu araçları takip eden şoförlerin ise takip mesafesine uymaları gerektiğini altını çizen Çetin, "Trafik hayattır ve trafiğin kuralları insanların ölümünü azaltmaya en yakın bir bilgidir. Geçtiğimiz günlerde gece, Ağrı'da park edilmiş römorka arkadan vurma ile kaza meydana gelmiş. Tabi traktörlerde ve römorklarda park, sis lambaları olmadığı için bunların flaşörle aracı park ettiklerini gelen sürücülere ikaz etmeleri lazım. Bunu yapmamışlardır kaza bundan olmuştur. Türkiye'de son birkaç yıldır trafik kazaları hem Devletin almış olduğu önlemler ve hem de Sivil Toplum Kuruluşlarının aldığı ve çalıştıkları programlarla kazalarımız yarı yarıya indi şükür. Şoför tırı hep sağda sürer ama onun arkasından giden otomobilin hız limiti vardır, onların takip mesafesi hızın yarısıdır. Bu husus bazen göz ardı ediliyor yâda dalgınlıktan oluşan bir durumda kaza meydana geliyor." dedi.

"Can ve mal güvenliği her iki taraf içinde önemlidir"

Tır ve kamyon gibi araçların kasalarına hava yastığı yâda hız azaltıcı aparat takılması gerektiğini ve bu durumun önemli olduğunu belirten Sürüş Uzmanı Çetin uyarılarını şu şekilde sürdürdü:

"Tırda ölümlü kazaları azaltmak için hızlı gelen aracın hızını düşürecek bir cihaz, aparat yâda hava yastığı gibi malzemelerin monte edilmesi gerekiyor kanaatindeyim. Tırları takip eden sürücülerin ise çok dikkatli olması, kesinlikle dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınması gerekiyor. Ayrıca traktörlerin ve iş makinelerinin arkasına flaşör sabitlenebilir. Her araçta olması zorunlu olan flaşörler vardır, gece ışık değdiğinde parlar. Bu flaşörler traktörlerin arkasında kesinlikle olması lazım. Geçmişte bende bir kazayı son anda fark ederek atlattım, çok tehlikeli bu şekilde. Can ve mal güvenliği her iki taraf içinde önemlidir. Kurallara uyulacak ve her iki şoför birbirleri ile uyumlu olacak kazaları asgariye indirmek için." (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir