• DOLAR 32.346
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2240.215
  • ...
Uzmanından sürücülere uyarı: Kış lastiği hayat kurtarır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Oto lastikçilerin kış lastiği mesaisi başladı. Hava sıcaklığının düştüğü ve soğuk havanın kendini hissettirdiği Batman’da, sürücüler kış lastiği taktırmak için oto lastikçilerin yolunu tutuyor.

 

Uzmanlar, trafik kazalarının önüne geçilebilmesi ve trafiğin güvenli seyredilebilmesi için lastik değişiminin önem taşıdığını belirtiyor.

Oto lastik firması temsilcisi Faruk Irmak, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, kış lastiğinin önemine değindi.

Faruk Irmak

Araçlarda kazaya sebebiyet veren unsurların başında lastiğin geldiğini, kullanılan lastiklerin mevsime uygun olması gerektiğini söyleyen Irmak, kış lastiğinin kaza riskini azalttığını kaydederek sürücülere uyarılarda bulundu.

“Kış lastiği ile yaz lastiği arasında çok fark var”

Kış lastiği taktırmanın araç için büyük faydasının olduğunu ifade eden Irmak, “Kış lastiği takma zorunluğu 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kullanma zorunluğu var. Kış lastiği takmanın araca faydası çok var. Kış aylarında, kış lastiği ile yaz lastiği kullanma arasındaki fark çok. Örneğin kış aylarında; kış lastiği iki metrede fren tutarken yaz lastiği ise 6 metreden daha fazla tutar. Kış lastiğinin diş santimetresi 4 milimin altında olmaması lazım ki fren mesafesi daha güçlü olsun. Kış lastiği aracın konforunu buzlu ve yağmurlu havada bozulmasın ve araca artı göstermesi lazım.” dedi.

“Kış lastiği takmak için yağmur ya da karı beklemeyelim”

Kış lastiğinin kaza riskini azalttığı gibi hayati tehlike oluşturan kayma riskinden de koruduğunu vurgulayan Irmak şöyle devam etti:

“Kış lastiği takmak için illaki yağmur ya da kar gelmesinin beklenmemesi lazım. Çünkü hava 7 derecenin altına düştü mü kış lastiği faydasını gösteriyor. Ama yaz lastiği ise hava derecesi 7’nin altına düştü mü lastik özelliğinden çıkıp aracın kaymasına neden olabiliyor. Kış lastiği yumak ve ince damara sahip olduğu için aracın kayma riskini azaltıp dengede olmasını sağlıyor. Müşterilerimize ve araç sürücülerine 1 Aralık tarihinden önce kış lastiği takmalarını öneriyoruz.”

“Kış aylarında yaz lastiği kullanılmamalı”

Kış aylarında yaz lastiği kullanan sürücüler uyarılarda bulunan Irmak, “Kış aylarında yaz lastiğinin kullanılmaması lazım. Çünkü yaz lastiğinin ham maddesi kış şartlarına göre üretilmemiştir. Yaz lastiğinin ham maddesi sert olduğu için kış aylarında araç frenlerinde sorun yaşayacaklardır. Araç sürücüleri kış lastiği maliyetinden kaçınmasınlar. Çünkü kış lastiği hayat kurtarır.” ifadelerini kullandı.

Mustafa Eren

“Sorun yaşamamak için lastikleri değiştirdim”

Araç lastiklerini değiştiren sürücü Mustafa Eren ise şunları söyledi: “Arabamın lastikleri eskimişti, kış başlamadan buraya gelip 4 mevsim lastik taktırdım. Bölgemizin hava şartları uygun olduğu için 4 mevsim taktırdım. 1 Aralık’ta araçlarda kış lastiği takılması zorunluğu da başlıyor. Lastiklerimi değiştirerek kış şartlarında fren sorunu yaşamamak ve olası patlak riskine karşı değiştirdim. Herkesin kış ayı başlamadan araç lastiklerini değiştirmelerini tavsiye ediyorum.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir