• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Tarihte bugün: 28 kasım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1912: Arnavutluk Osmanlı’dan bağımsız oldu. Resmî adı Arnavutluk Cumhuriyeti olan ülke, Balkan Yarımadası’nda bulunmaktadır.

1920: Mehmet Akif (Ersoy) ve Eşref Edip, “Sebilü’r-Reşad” dergisini çıkarmaya başladılar. Memleket meselelerine duyarlı bir yayıncılık felsefesi izleyen dergi, muhalefet ettiği yeni rejim tarafından sık sık kapatılmalara maruz kaldı.

1925: Kabul edilen Şapka Kanunu yürürlüğe girdi. Artık, başta memurlar olmak üzere “herkes şapka takacak”tı.

1938: Mustafa Kemal’in 5 Eylül’de yazdırdığı vasiyetnamesi açıldı. Atatürk, vasiyetinde; parasının nemasından yakınlarına, manevi evlatlarına aylık, İnönü’nün çocuklarına yükseköğrenim ödeneği bağlanması koşuluyla parasını ve Çankaya’daki mülkünü, CHP’ye bıraktı. Nemadan kalacak miktarın her yıl Türk Dil ve Tarih kurumlarınca paylaşılmasını istedi. Mustafa Kemal’in malvarlığının kaynağı belirtilmezken Kurtuluş Savaşı yıllarında, dünyanın dört bir yanından Müslümanlarca gönderilen yardımların nerelere aktarıldığı da tam olarak bilinmemektedir. Türkiye’nin ilk partisi CHP’nin Türkiye siyasetine bu kadar uzun yıl dayanmasının arkasında, Mustafa Kemal’in maddi mirasını CHP’ye devretmiş olması vardır. CHP, hali hazırda İş Bankası’nın da ortağıdır.

1940: İkinci Dünya Savaşı ortamında Türkiye, savaşa girmemesine rağmen 500 kilogramdan fazla tahıl stoklarına el konulmasını kararlaştırdı. CHP’nin tek parti yönetiminde yılların ihmaliyle meydana gelen sefalet için İkinci Dünya Savaşı, iyi bir bahane oluşturmuştu.

1958: Afrika’da Çad, Kongo, Gabon, Mali, Moritanya ve Senegal, Fransız Birliği içinde bağımsızlıklarını ilan ettiler.

1967: Türk jetleri Kıbrıs üzerinde uyarı uçuşu yaparken Makarios (Makaryos), Yunan Alayı ile Türk Alayı’nın da Kıbrıs’tan çekilmesini istedi. NATO Genel Sekreteri Brosio (Brosyo), Ankara’da Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ile görüştü ve Atina’ya geçti. Gerginlik doruk noktasına ulaştı; Türkiye savaş gemileri Kıbrıs karasularına girdi ve geri döndü.

1986: Hollanda Sağlık Bakanlığı, Türk çayında yüksek oranda radyasyon bulunduğunu açıkladı. Çay-Kur Genel Müdürlüğü iddiaları “batı tezgâhı” diye nitelendirdi ve “kaynatıldığında radyasyon yapraklarda kaldığından kirlilik oranı 5-6 kat düşer” açıklaması yaptı.

1995: Tekstil ve döviz piyasalarının tanınmış isimlerinden yahudi işadamı Nesim Malki, Bursa’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü.

1997: Sivas’taki Madımak Oteli’nde, büyük bir provokasyon sonucu 2 Temmuz’da 1993’te 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili olarak yargılanan 99 sanıktan 33’ü idam cezasına çarptırıldı.

2002: Abdullah Gül başkanlığında kurulan 58’inci Hükümet, TBMM’de yapılan oylama sonucunda 170 ret oyuna karşı 346 kabul oyuyla güvenoyu aldı. Böylece bir dönemin başlangıcı sayılacak olan AK Parti iktidarı, resmen başlamış oldu.

2014: Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Kano kentinde, bir camiye düzenlenen birden fazla bombalı saldırıda 120 Müslüman katledildi; yüzlerce Müslüman da yaralandı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir