• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Batman Üniversitesinde “Enerji ve Toplum” sempozyumu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batı Raman Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma Üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akbaş, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dilek, Castilla-La Mancha Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Magin Lapuerta Amigo, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İdris Demir, üniversite olarak enerji ve toplum çalışmalarına uzun süre önce webinarlarla başladıklarını, çalışmaların yüz yüze eğitim yoluyla yapılacağını ancak bugünkü programı hibrit bir şekilde yaptıklarını belirtti.

Pandemi döneminde hızlı bir şekilde webinar eğitimlerine başlayıp eğitim çalışmalarını sürdürdüklerini de ifade eden Rektör Demir, enerji ve toplum alanındaki eğitimlerin hem yüz yüze hem online olarak hızla devam edeceğini söyledi.

Enerji alanında ihtisaslaşan bir üniversite olarak uluslararası ölçekte düzenledikleri bu çalışmanın kendileri için büyük öneme sahip olduğunu anlatan Rektör Demir, enerji alanında çalışmalara başlamadan önce ön hazırlıkları yaptıklarını, bu sayede daha etkili projeler geliştirebileceklerini kaydetti. Üniversiteyi enerji alanında bir marka haline getirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Rektör Demir, bu hedefi gerçekleştirmek için akademisyenler ve öğrencilerle çalışmalar yürüteceklerini sözlerine ekledi.

Rektör Demir’in ardından bir konuşma yapan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Dilek, sesin ve sözün bir enerjisi olduğunu ve eski Türk geleneklerinde her şeyin bir enerjisi olduğuna inanıldığını anlatarak konuşmasına başladı.

Mitolojilerde, dinlerde ve günümüz dünyasında sesin algılanış biçiminden söz eden Dilek, doğadaki varlıkların enerjisinin farklı şekillerde tasavvur edildiğini belirtti. Mitolojilerde doğanın, sesin ve sözün enerjisine verilen anlamları anlatan Dilek, eski Türk mitolojilerinde doğanın enerjisini yok etmenin kendi enerjisini yok etmek olduğunu söyledi.

Ardından Castilla-La Mancha Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Magin Lapuerta Amigo programa online olarak katılarak “Çevresel Yanma Süreçlerinden Etkilenen Parçacıkların Etkisi” isimli sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Filiz Akbaş, tuz stresine maruz bırakılmış balcı aspir çeşidinin incelendiği bir çalışmayı katılımcılara sundu.

Bir buçuk milyon hektar toprakta tuzluluk probleminin var olduğunu anlatan Akbaş, ilerleyen dönemlerde bu tuzluluğun topraklarda büyük tahribatlara yol açacağının tahmin edildiğini ifade etti.

Tuzluluk oranının yüksek olmasının ürün verimini ve kalitesini düşürdüğünü belirten Akbaş, tuzlu toprak ortamında aspir bitkisinin gelişimini incelediklerini söyledi. Aspir bitkisinin yağ bitkisi olarak kullanılmasının yanı sıra yakıt, yem, boya sanayi ve tıbbi amaçlı olarak kullanımı açısından çok önemli bir bitki olduğunu vurgulayan Akbaş, gelecekte aspir bitkisinin öneminin artacağını ve bu sebeple ülkede aspir tarımının geliştirilmesi için verimi yüksek,  kaliteli ve strese dayanıklı yeni çeşitlerin elde edilmeye çalışıldığı ıslah çalışmalarının yapıldığını da sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından açılış programı sona eren kongre, 28 Kasım tarihine kadar farklı oturumlarla online olarak devam edecek.(İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir