• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Bir yılın sadece 16 saat sürdüğü bir gezegen keşfedildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NASA verilerini kullanan gökbilimciler, yıldızının etrafındaki dönüşünü 16 saat içinde tamamlayan, Jüpiter'in yaklaşık 5 katı kütleye sahip sıradışı bir ötegezegen keşfetti.
Bilinen en kısa yörüngeye sahip olduğu aktarılan yeni gezegen, yıldızına aşırı yakınlığı nedeniyle yaklaşık 3 bin derecelik sıcaklıklara maruz kalıyor.
Gökbilimciler bunun şimdiye kadar tespit edilen en sıcak ikinci gezegen olduğunu ifade ediyor.
Güneş Sistemi'nin ötesindeki gezegen arayışı, 4 binden fazla öte gezegenin keşfedilmesini sağladı. Bunlar arasında yıldızına yakın duran gaz gezegenlerine "sıcak Jüpiter" adı veriliyor. 

Bilim insanları bugüne dek yaklaşık 400 sıcak Jüpiter keşfetti. TOI-2109b adı verilen yeni gezegen de bu sınıfta yer alıyor.
Gezegen Herkül takımyıldızının güneydeki kısmında, Dünya'dan yaklaşık 855 ışık yılı uzaklıkta bulunan TOI-2109 yıldızının etrafında dönüyor.

Gaz devinin TOI-2109'a uzaklığının sadece 2,4 milyon kilometre olduğu belirtiliyor. Kıyaslamak gerekirse Güneş Sistemi'nin en iç gezegeni Merkür, Güneş'ten yaklaşık 58 milyon kilometre uzakta yer alıyor.

Neredeyse bir yıldız kadar sıcak olduğu belirtilen gaz devi, NASA'nın Transit Ötegezegen Araştırma Uydusu (TESS) adlı uzay teleskobu tarafından keşfedildi.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) bilim insanları TESS verilerini inceleyerek gezegenin özelliklerini ortaya çıkardı. Araştırmacılar gezegenin bir süre sonra yıldızı tarafından yutulacağını düşünüyor.

Hakemli bilimsel dergi The Astronomical Journal'da yayımlanan araştırma, yıldızların kütle çekim kuvvetlerine kapılan bu tür gezegenlerin yutulduğu sırada neler olduğunu görmek için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Araştırmanın başyazarı ve MIT araştırmacısı Ian Wong, "Şanslıysak, bir veya iki yıl içinde gezegenin yıldızına nasıl yaklaştığını tespit edebileceğiz" diye konuştu:

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir