• DOLAR 32.542
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2458.81
  • ...
Türbelerde yatanlardan medet ummak Bid'at'tır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS - Bitlis İl Müftüsü İmran Kılıç İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) yaptığı açıklamada, son zamanlarda toplum içerisinde yaygınlaşan türbe ve kabir ziyaretlerinde, yapılan hurafelerin bidat olduğuna değinerek, "Ölüm yok olmak değil, yeni bir hayata başlamaktır. Dünyaya gelen her canlı miadını tamamladıktan sonra bu dünyadan göçüp gitmektedir. Ölenlerin arkasında yapılan her türlü hayır hasenattan ve yapılan dualardan onlar için fayda vardır. Dolayısıyla hem peygamberimiz (sav), hem güzide Ashab'ı hem de Selefi Salihin kabirleri ziyaret etmişlerdir." diye konuştu.

 

"Ölüm, büyük bir vaiz ve nasihatçidir"

Müftü Kılıç açıklamasının devamında, "Kabirleri ziyaret ettiklerinde, 'Ey burada yatan buranın Mümin ve Mü'mine ehilleri, pek yakında inşaallah bizlerde gelip sizlere kavuşacağız. Sizin içinde bizim içinde Allahtan mağfiret dilerim' diye selamlamışlar ve dua etmişler. Seleflerimiz mezarlıkları yol yakınlarına veya şehir merkezinde yapmışlar ki, herkes olandan ibret alsın, ölümden ibret alsın. Çünkü ölüm çok büyük bir vaizdir, nasihatçidir ve dünyaperest olup dünyaya bel bağlayarak yaşamasınlar diye. Kabir ziyaretlerindeki maksatta ölümün ve ahiretin hatırlanmasıdır" dedi.

 

Türbe ve Kabirlerde yatan zatlardan medet ummak Tevhid dini ile bağdaşmaz

Çok sık olmamak ve çokta geciktirmemek üzere kabir ziyaretinin dinimizde caiz olduğunu ifade eden Bitlis İl Müftüsü Kılıç, "Yapılan bu kabir ve türbe ziyaretleri, büyüklerin, Allah dostlarının ve Allah için mücadele etmiş kişilerin hayat mücadelesini hatırlayıp, menkıbelerini anarak onların mücadelesinden ve yaşayışından örnek almak ve ibret almaktır. Bunu düşünerek ziyaret etmek daha anlamlı oluyor. Dolayısıyla kabirleri ziyaret ederken türbelerde ve kabirlerde yatan kişileri beşer üstü varlıklar olarak görmek, burada yatan zatların duaları kabul ettiğine, ilahi kudret güçlerinin olduğuna inanmak, bir kısım kendi ihtiyaç ve dileklerini onlara arz etmek, kendilerinden medet ummak, yapılan bu hurafeleri İslam dininin birer vecibeleri gibi algılamak, türbelere ve kabirlere bez bağlamak, mum yakmak, onların adına kurban kesmek, türbelerin etrafını tavaf etmek, şifayı Allah'tan değil onlardan dilemek, Tevhid dini olan İslam'la bağdaşmaz. Bunlar tamamen hurafe ve bid'atlardır" ifadelerini kullandı. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir