• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Tarihte Bugün: 13 Kasım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Selamünaleyküm 13 Kasım’da dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım;

Sırp-Bulgar Savaşı başladı 

1885: 1878 Berlin Antlaşması’nın, Balkanlar’da barışı sağlam biçimde kuramaması sonucunda çıkan Sırp-Bulgar Savaşı başladı.  

Paul Cornu dünyanın ilk helikopterini uçurdu

1907: Fransız Paul Cornu (Pol Kornû), bir bisiklet üzerine tasarlanan dünyanın ilk helikopterini uçurdu. Dikey kalkış ve iniş yapabilen, havada sabit durabilen, döner kanatlı bir hava taşıtı olan ‘helikopter’ isminin kökü, Yunancada heliko pteron yani ‘hareketli kanatlar’ anlamından gelir. 

ABD’de ırkçılık

1956: Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi, Alabama eyaletinde otobüslerde siyah-beyaz ayrımcılığına yol açan yasanın geçersizliğini ilan etti.

Adana halkı, Amerikalılara ait bina ve otomobilleri tahrip etti

1966: Adana’da Amerikan üssünde bulunan askerlerin kadınlara sarkıntılık etmeleri sonucu gayrete gelen Adana halkı, Amerikalılara ait bina ve otomobilleri tahrip etti. Polis ve asker tarafından bastırılan halk, Amerikan askerlerinin Adana’yı ve Türkiye’yi terk etmesini istedi. 

Suriye’de Hafız Esed darbe yaptı

1970: Suriye’de Hafız Esed darbe yaptı. İktidarını koruma adına her türlü baskı ve şiddet yöntemini uygulamaktan çekinmeyen Esed yönetimi, ülke içinde özellikle Müslüman Kardeşler’in muhalefetiyle karşılaştı. Müslüman Kardeşler’in Hama’da bulunan üyelerini ele geçirme gerekçesiyle Suriye Ordusu, 2 Şubat 1982’de Hama’ya saldırdı ve 30 bin sivili katletti.  

Mehmet Zahid Kotku Hocaefendi vefat etti

1980: Mehmet Zahid Kotku Hocaefendi vefat etti. 14 Kasım 1980 günü Süleymaniye Camii’nde çok kalabalık bir topluluğun eşliğinde kılınan cenaze namazının ardından Süleymaniye Camii haziresine defnedilmiştir.

Nevado del Ruiz yanardağı patladı; 25 bin ölü

1985: Kolombiya’da Nevado del Ruiz yanardağı patladı; yaklaşık 25 bin kişi öldü. Yanardağın patlamasıyla Lagunilla (Laguniyya) Nehri kıyısındaki Armero kenti, lavların erittiği kar sularının altında kaldı ve patlama sonucu oluşan çamur akıntısı, lahar nedeniyle 25,000 kişi öldü.

Mısır’ da cunta zulmü

2016: Müslüman Kardeşler Teşkilatı yöneticilerinden Hürriyet ve Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Biltaci’nin ailesi, “Biltaci’nin yaklaşık üç yıldır hapishanede, suikast girişimi başta olmak üzere çeşitli zulüm ve işkencelere maruz kaldığını” söyledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir