• DOLAR 34.562
  • EURO 36.299
  • ALTIN 2916.845
  • ...
Bilim insanları ve akademisyenler Bitlis'in tarihine ve doğasına hayran kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sempozyumun ardından Eren Üniversitesi tarafından kültürel gezi programı düzenlendi. Yurtiçi ve yurtdışından gelen bilim insanları ve akademisyenler, kentin tarihi yerleri ve doğa güzelliklerini gezdiler.

 

Azerbaycan, Portekiz, Endonezya, İran, İngiltere başta olmak üzere, 10 farklı ülkeden gelen bilim insanları ve akademisyenler, dünyanın 2'nci, Türkiye'nin en büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü, Selçuklu Meydan Mezarlığı, Harabe Şehir, Emir Bayındır Kümbeti, pomza ve perlit maden ocaklarını ziyaret ettiler.

Bitlis'in tarihi ve doğasının eşsiz olduğunu belirten bilim insanları, bu organizasyon kapsamında bu yerleri görme fırsatı bulduklarını dile getirdiler.

Bu ortamı kendilerine sağlayan Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, program organizatörü Doçent Dr. Nusret Bozkurt ve Tatvan Ticaret Odası Başkanı Bilal Adabağ'a teşekkür ettiler.

Böyle bir tarih başka yerde yok

Azerbaycan Bilimler Akademyasından Dr. Mirali Alosmanov, düzenlenen organizasyon vesilesiyle Bitlis'in tarihi yerlerini ve doğasını görme fırsatını bulduğunu, gezdiği tarihi yerlere ve doğaya hayran kaldığını belirtti.

Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Kimya Fakültesinden Dr. Rasim Alosmanov ise "Türklerin Orta Asya'dan gelip buralardan geçtiğini kitaplardan ve televizyonlardan öğrenmiştim. Bugün bu yerleri görmek bana nasip oldu. Sempozyuma katılmam bugünleri görmemem vesile oldu. Tarihsiz bir gelecek olmaz, tarihi iyi bilmek lazım. Bu tarihi ve doğayı gördüğüm için kendimi mutlu hissediyorum. Üniversitenin düzenlediği bu sempozyumun hem ülkeye hem de bölgeye hayırlı olmasını temenni ediyorum." dedi.

Sempozyum vasıtasıyla Bitlis'in tarihini gördüler

İran Tebriz Üniversitesinden Dr. Ahmad Jahangiri, pomza ve perlitteki bu çalışmada Türkiye, Azerbaycan ve İran arasında iş birliğinin sağlamasını temenni ettiğini, bu sempozyum vesilesiyle tarihi yerleri görme fırsatı bulduğunu, bu organizeden dolayı herkese teşekkür ettiğini söyledi.

Davet edilmekten dolayı teşekkür eden İran Tebriz Üniveristesinden Dr. Nasir Amel, verimli bir sempozyum düzenlendiğini, daha önce birkaç kez Türkiye'nin farklı illerine geldiğini, Bitlis'i görmeyi arzuladığını, hayran kaldığı bu tarihi ve doğayı görmeleri için İran'daki arkadaşlarına ve hemşerilerine tavsiye edeceğini ifade etti.

İran Tebriz Üniversitesinden Dr. Ebrahim Asghari Kaljahi, "Burada gördümki bu rada çok fazla araştırma yapılıp, bu klkonyda ilerleme yol alınmış. Bunu organize edenlere teşekkür ediyorum. Bugünkü gezintide buranın tarihini öğrenmiş olduk. Burada gördük ki bizim geçmişte birlikteliğimiz varmış. Ben bunları bilmiyordum. İran'da da Selçuklu eserleri vardı. Böyle bir sempozyumu Tebriz Üniversitesinde düzenleyip, sizin de gelmenizi arzuluyorum." dedi.

İran Tebriz Üniversitesinden Dr. Farhad Pir Mohammadi Alishah ise düzenlenen sempozyumdan bilimsel olarak faydalandıklarını, Bitlis'in güzel bir doğası ve kadim bir tarihi olduğunu söyledi.

"Çok güçlü sanat eserleri bırakmış"

Farklı ülkelerden gelen bilim insanlarıyla hem perlit hem pomza üzerinde konuştuklarını dile getiren Sakarya Üniversitesinden Prof. Dr. Saim Özdemir, "Verimli bir sempozyum oldu. Bundan sonra yapılacak çalışmalar üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Güzel bir fırsat oldu. Çevre edindik, birbirimizi tanıma fırsatı bulduk. Bitlis ve çevresindeki bu eski kadim kültürü görmek bizim için iyi oldu. Selçuklu Devletinin kurduğu Ahlat'ı ilk kez görüyorum. Buraya gelen atalarımız çok güç sanat eserleri bırakmış. İnşallah bizler de onlara layık şaheserler geliştirerek bırakabiliriz." diye konuştu.

Pomza ve perlit bölgenin bir değeri

2017'de düzenlenen Pomza ve Perlit Çalıştayı'na katılmak üzere Bitlis'e geldiğini belirten Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden Dr. Ömer Hulusi Dede, "O çalıştayın verdiği sinerjiyle yurtdışında bilim insanlarının katıldığı sempozyuma katıldık. Umarım pomza ve perlit bu bölgenin bir değeri olarak sanayinin gelişmesine faydası olur. Bu bölgeyi çok fazla tanımıyordum. Sempozyum sayesinde tanıma fırsatı buldum." ifadesini kullandı.

Bitlis'in doğası ve kadim tarihi bambaşka

Portekiz'den Dr. Ana Mafalda Matos ve Sakarya Üniversitesinden Dr. Mehmet Emiroğlu ise organizasyon komitesine teşekkür ederek, tarihi gezisinin çok güzel olduğunu belirttiler.

Yozgat Bozuk Üniversitesi'nden Dr. Yuşa Şahin ise şunları söyledi:

Ülkemizin ve Bitlis'imizin önemli bir zenginliği olan pomza ve perlit üzerine düzenlemiş olduğumuz bu sempozyumda biz akademisyenler, çalışmalarımızı paylaştık, tartışmalarımızı yaptık. Gelecekte üretilecek projeler üzerinde konuştuk, değerlendirmeler yaptık. Bugün bize Bitlis'in doğa güzelliklerini tanıttınız, çok memnun olduk. Hem yörenin hem de ülkemizin kartpostallık birçok güzel yerini keşfettik. Daha önce Bitlis'e gelmedim. Kitaplardan, turizmle ilgili dergilerden, ülkemizin tanıtımının yapıldığı broşürlerden Bitlis'in tarihi güzelliklerinin bilgisini edindim. Şimdi görsel olarak da tanıdım. Bilgi birikimimi zenginleştirdim.

(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir