• DOLAR 32.439
  • EURO 34.571
  • ALTIN 2383.063
  • ...
İşgalciler kaçtıktan sonra  Afgan halkı çok mutlu...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Sait Özcan

Doğruhaber / Kabil

Raşid Dostum’un Afganistan’ın başkenti Kabil’de bulunan malikanesini görmeye gidiyoruz. Mezar-ı Şerif ve çevresinde iki malikanesi daha bulunuyor. Özellikle işgal döneminde yaptığı katliamlarla adından sıkça söz ettiren Dostum, şatafatı seven içkiye düşkün kişiliğiyle öne çıkıyor. Başkent Kabil’deki malikanesinde Kabil’e ilk giren komutan Kari Selahaddin Eyyubi ve onlarca askeri kalıyor. Kari Selahaddin, Kabil’le birlikte üç bölgenin daha komutanlığını yapıyor. Dolayısıyla gelen gideni de çok oluyor. Ziyaretimiz esnasında zaman zaman hükümet yetkilileri ve civar bölgelerden gelen komutanlara rastlamak mümkün oluyor. Bunlardan biri de Serpul vilayeti komutanlarından Sibğatullah Ruhani oluyor. Kendisi ve yardımcılarıyla tanıştıktan sonra kısa bir söyleşi yapıyoruz.

İŞGALCİLER SONRASI AFGAN HALKI ÇOK MUTLU

Sizi tanıyabilir miyiz?

Selamun aleyküm ve rahmetullahi ve berekatuh. Adım Sibğatullah Ruhani. Serpul vilayetindenim.

İşgalcilerin gitmesiyle birlikte Taliban tüm ülkeyi kontrol altına aldı ve İslam Emirliği’ni ilan etti. Özellikle kontrolünüz altındaki bölgelerde güvenlik durumu nedir?

Elhamdülillah işgalciler ve Batı Emperyalizmi İmparatorluğu Afganistan’dan kaçtıktan sonra Afganistan halkı çok mutlu ve herhangi bir sorunumuz yok. Halkın güvenliği tam anlamıyla sağlanıyor. Eski sorunlar artık görünmüyor. Halkın şu anda en büyük sorunu ekonomik sıkıntılardır. Onlar da inşallah zamanla çözülecektir. Onun dışında Afganistan’ın bir sıkıntısı yoktur.

Son 20 yıllık işgal hakkında neler söylemek istersiniz?

Amerikalıların Afganistan’da 20 yılda işledikleri cinayetleri bütün dünya gördü. Biz Amerika’yı bir cani olarak görüyor ve kınıyoruz. Ülkemizi işgal ettiler ve on binlerce Afgan’ı katlettiler.

HALKIMIZLA İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ

Halktan olumlu veya olumsuz aldığınız tepkiler nelerdir?

Halkın tepkisini genel olarak olumlu görüyoruz. Özellikle Batı medyası, Mücahitler hakkında olumsuz haberler yaptı. Ancak halk, Mücahitleri kendi dilinden dinledi ve tanıdı, icraatlarından tanıdı. Bu yüzden halkımız, Mücahitleri tanıyor ve bizimle işbirliği yapıyor.

Müslümanlara ve İslam ülkelerine yönelik mesajınız nedir?

Bizim, bir Müslüman olarak İslam ülkelerine özellikle de komşu ülkelere çağrımız, bütün alanlarda Afgan halkıyla işbirliği içinde olmalarıdır. Ülkemiz, 20 yıl boyunca güvenlikten uzaktı, iç çatışmalar vardı, halkımız ekonomik sıkıntılar çekti. Her alanda bizimle işbirliği yapsınlar.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir