HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Asgari ücretten vergi alınmasın
Mardin'de konuşan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, asgari ücretten vergi alınmaması ve bunun anayasal güvence altına alınması gerektiğini söyledi.
Mardin'de basın mensuplarıyla bir araya gelen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, kentte yapmış olduğu ziyaretlerde kendisine iletilen sorunların yanı sıra iç ve dış gündeme dair açıklamalarda bulundu.
Mardin'in tarım şehri olduğunu ve kente tarımla uğraşan çiftçinin elektrik faturalarının fazlasıyla kabarık geldiği şikayetlerini dile getiren Yapıcıoğlu, her yerde kendilerine iletilen bu sıkıntıların araştırılması için parti merkezi olarak araştırma komisyonu kuracaklarını söyledi.
Gündemde yer alan asgari ücret ve tezkereye ilişkin değerlendirmede bulunan Yapıcıoğlu, Mescid-i Aksa yakınlarında siyonistlerce yıkılan mezarlıklara karşı İslam dünyasına da çağrıda bulundu.
Mardin'de yapmış olduğu temas ve ziyaretlerde en çok işsizlik ve ekonomik durgunluğun dile getirildiğini hatırlatan Yapıcıoğlu, halkın genel olarak elektrik ile ilgili sıkıntılardan muzdarip olduğunu söyledi.
Yapıcıoğlu, "Halk, kabarık faturalardan şikayetçi. Özellikle yüzde 80'i tarımla geçinen ve arazilerinin üçte biri sulanabilir bir tarım kentinde, çiftçinin tarımsal sulama için kullandığı elektrik faturalarının kabarık gelmesine dair şikayetlerin mutlaka takip edilmesi ve bu soruna çözüm bulunması gerekiyor. Genel merkez olarak bir ekip oluşturup detaylı bir şekilde bu konuyu araştırıp sebepleri ve çözüm önerilerini tespit edip kamuoyuyla paylaşmak üzere bir çalışma içerisinde olacağız. Elektrik faturalarıyla ilgili dile getirilen iddiaları kurum yetkilileriyle de görüşeceğiz." dedi.
"Asgari ücretten, dar gelirlilerden ve temel gıda malzemelerinden vergi alınmasın"
Halkın gündeminde geçim sıkıntısı, zamlar, enflasyon ve işsizliğin yoğunlukta olduğunu vurgulayan Yapıcıoğlu, asgari ücret ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
Yeni açlık sınırı rakamlarına göre 4 kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için aylık 3 bin 93 liraya ihtiyacı var. Asgari ücret ve emeklilerin belli bir kısmının aldığı maaşlar bu açlık sınırının altında. Bu vesileyle daha önceden defalarca dile getirdiğimiz teklifi tekrarlıyoruz. 2012 yılında Meclis'te kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda bulunan 4 partinin üzerinde anlaştığı maddelerden biri asgari ücretten vergi alınmamasıyla ilgiliydi. Biz bu partilere çağrıda bulunarak '2012 yılında anlaştığınız bu mutabakat aynı zamanda millete verilmiş bir söz olarak kabul edilmeli. Lütfen halka verdiğiniz bu sözü yerine getirin. Asgari ücretten vergi alınmasın. Anayasada da bu değişikliği yaparak halkın önemli bir kesimini rahatlatın! Asgari ücretin yanında halkın temel gıda ihtiyaçlarından da vergi alınmasın, dar gelirliler vergilerden arındırılsın. Böylece hayat pahalılığı bir nebze olsun hafifler.' diye teklifte bulunuyoruz.
Salgın nedeniyle esnafın yaşamış olduğu sıkıntıların üzerine geçtiğimiz günlerde küçük esnaftan vergi alınmamasına dair yasal düzenlemeyi olumlu bulduklarını ifade eden Yapıcıoğlu, konuşmasına dış gündem değerlendirmesiyle devam etti.
"İnsanlığını kaybetmemiş herkes siyonist rejime tepki göstermeli"
Mescid-i Aksa'nın hemen bitişiğinde Filistinli Müslümanlara ait olan Yusufiye Mezarlığının yerle bir edildiğine dikkat çeken Yapıcıoğlu, "Siyonist rejim orada park yapmak için mezarlıkları yıkıyor. Bu duruma İslam dünyası tepkisiz ve sessiz. 'Hiç olmazsa ölülerimizi rahat bırakın!' diyen bir annenin sesi duyulmuyor. Bu annenin sesine insanlığını kaybetmemiş herkesin kulak vermesi ve bu konuda çözüm bulunması için siyonist rejime baskı yapması ya da en azından tepki göstermesi gerekir. Filistin'i işgal eden siyonistlerin cesareti çokluktan ya da güçlerinden değil Müslümanların dağınıklığı ve ihtilaflarından dolayıdır." dedi.
"Suriye ile ilgili en başından itibaren silahın değil müzakerenin çözüm olduğunu söyledik"
Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yapıcıoğlu, tezkere kararı ve meclisteki bazı partilerin bu karara ret oyu kullanmasına yönelik gelen bir soruya cevaben şunları söyledi:
Her parti kendi tutumunu belirler. Biz herhangi bir partinin kendi iç işleyişinde aldığı karara bir şey deme ya da eleştirme tarzında bir siyasi üslubumuz yok. Tezkere ile ilgili ise şunu söylüyoruz: O tezkere Irak ve Suriye'ye asker gönderme ile ilgiliydi. Suriye'ye asker gönderme gereksinimine sebep olan ve işlerin bu noktalara gelmesinin bir nedeni de Türkiye'nin dış politikalarıdır. Biz Suriye'de başlayan olayların ilk zamanlarından beri defalarca sorunların savaşla ya da silahla değil siyasi diyalog ve müzakerelerle çözülmesi gerektiğini söyledik. Bütün İslam dünyası sorunlarını emperyalist devletlerle çözmemeli. Çünkü bu devletler iç savaş ve çatışmaların devam etmesini istiyor. Bu çatışmalar da silah tüccarları ve emperyalistlere yarar.
Yapıcıoğlu'ndan bir dizi ziyaret
Yapıcıoğlu basın toplantısına katılan basın mensuplarıyla fotoğraf çektirdikten sonra Kızıltepe ilçesinde bazı ziyaretler yapmak üzere Mardin merkezden ayrıldı.
Kızıltepe esnafını ziyaret ederek kendisine iletilen sorun ve sıkıntıları dinleyen Yapıcıoğlu, bu sorunların çözümü noktasında gerekli mercilerle görüşeceklerini söyledi.
Yapıcıoğlu, esnaf ziyaretinin ardından Kızıltepe'de bulunan STK, Muhtar, Kanaat önderleriyle bir araya geldi.
Basına kapalı gerçekleşen toplantıda, Mardin'in ve Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi süreç değerlendirildi.
STK, Muhtar, Kanaat Önderlerinin Yapıcıoğlu'na halkın sorun ve sıkıntılarını aktardığı toplantıda bu sorunların çözümleri noktasında istişare yapıldığı öğrenildi. (İLKHA)