• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Türkiye'nin Suriye'deki muhtemel harekatında hedef neresi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli olmak üzere, iktidar kanadından "sınır ötesi askeri harekata" dair açıklamalar yapılıyordu.

Dün TBMM'de oylanan Irak ve Suriye tezkeresine AK Parti, MHP ve İYİ Parti 'evet' oyu verirken, CHP ve HDP 'red' oyu verdi. Tezkerenin onaylanmasıyla Irak ve Suriye'deki Türk askerlerinin görev süresi 2 yıl daha uzadı.

Ekim ayı ortasında Reuters'a konuşan Türk yetkililer, Rusya ve ABD ile sürdürülen diplomatik temasların başarısız olması halinde Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın Suriye kolu YPG'ye karşı yeni bir harekat düzenleyeceğini aktarmıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, son dönemde tartışılan Suriye’ye yeni bir askeri operasyon ihtimali hakkında “Gereken ne varsa yeri ve zamanı geldiğinde yapılacak." demişti.

Olası operasyonda hedef neresi?
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonu için 30 bini aşkın Suriyeli muhalif unsurun hazır olduğu iddia ediliyor.

Olası operasyonun temel hedefinin ise, YPG'yi Fırat'ın batısından tamamen çıkarmak olduğu tahmin ediliyor.

Fırat Nehri'nin batı kesiminde halihazırda YPG kontrolünde iki bölge bulunuyor. Tel Rıfat ile Menbiç bölgelerinde YPG, özellikle Rusya ve Baas rejiminin desteğiyle uzun süredir varlık gösteriyor.

Bu bölgeleri merkez edinen YPG, Türkiye destekli muhaliflerin kontrolündeki Afrin, Azez, El Bab gibi sivil yerleşimleri bombalı araçlar ve roketlerle bir süredir hedef alıyor. YPG bu saldırılara ek olarak bir süre önce Gaziantep'in Karkamış ilçesinde de sivil alanlara roket atmıştı. Bu bölgelere düzenlenecek operasyonlarla, Fırat'ın batısında sivil alanlara yönelik saldırı tehdidinin de tamamen bertaraf edilmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda, olası harekat Tel Rıfat ve Menbiç olmak üzere iki ana kol üzerinden icra edilebilir. Harekatın başarılı şekilde tamamlanması halinde, Halep'in kuzey kırsalında muhalifler ve Baas rejimi arasındaki cephe hattı da tamamen birleşmiş olacak.

Olası harekatta Ayn el Arap (Kobani) çevresinde bir hamle ise şimdilik beklenmiyor. Ancak olası operasyon durumunda bu bölgelere de baskı uygulanıp Menbiç'e yönelik ikmallerin kesintiye uğratılmak istenmesi muhtemel.

Harekat başladığı takdirde, Tel Abyad-Rasulayn hattı çevresinde de yer yer çatışmaların yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Rusya'nın karşı hamle ihtimali
YPG, Tel Rıfat ve Münbiç'te daha çok Rusya'nın desteğiyle tutunuyor. Bu doğrultuda Türkiye'nin bu bölgelere yönelik bir hamlesinin, Rusya ile de müzakere edildiği söylenebilir.

Rusya'nın da bir süredir, İdlib'in güneyindeki Cebel Zaviye bölgesini ve M4 otoyolunun güneyini kontrol altına almak istediği biliniyor.

Bu doğrultuda, müzakereler kapsamında Rusya'nın M4'ün güneyini kontrol altına almasına karşı durulmaması, Rusya'nın da Tel Rıfat ve Menbiç'te Türkiye'nin harekatlarına karşı çıkmaması ve YPG'yi tek başına bırakması gibi bir uzlaşıya varılabileceği tahminler arasında. Ancak bu ihtimalin halen müzakere edildiği tahmin ediliyor.

Rusya ve İran destekli rejimin, M4 güneyindeki bölgeleri kontrol altına alması halinde, İdlib'de muhaliflerin elindeki alan daha da daralmış olacak. M4 güneyinde kalmasına rağmen, Kürt Dağı bölgesi ve Cisr eş Şuğur'un bu saldırıda hedef alınmaması da muhtemel. Ancak Rusya, harekata bu şehri de dahil etmek isteyebilir. Rejim M4 güneyini kontrol altına aldığı takdirde, İdlib şehrine ve Türkiye sınırına uzanan arazilere sınır elde etmiş olacak.

Türkiye'nin Suriye'deki muhtemel harekatı beklenirken, harekatın ülkenin kuzeydoğusunda dengeleri yeniden şekillendireceği düşünülüyor.

Mepa news

Bu haberler de ilginizi çekebilir